domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Statistika župe Grebnice za 2017. godinu

0 1.340

Objavljujući statistiku župe za 2016. godinu zapitao sam se koliko će nas umrijeti u 2017. godini. Kao što se sada možemo zapitati za koliko će nas biti manje na koncu ove 2018. godine..

- Postavite ovdje svoj oglas -

To je nemoguće znati, ali prije godinu dana je rečeno, pa tako i isto možemo ustvrditi i sada da postoji jedna činjenica koju gotovo sa sigurnošću možemo potvrditi, a to je da se trend depopulacije nastavlja i da on neće biti zaustavljen do posljednjeg mještanina naše župe.

Ne znam kakvo bi se čudo trebalo dogoditi pa da jedne godine, svećenik s oltara objavi kako nas ima jednako kao i prošle godine ili kako je prošle godine rođeno više djece nego pretprošle… Čuda se događaju, ali ja u ovo čudo baš i ne vjerujem. Ne vjerujem, jer nas postojeća statistika doslovno ubija. Ubija svaku nadu da se nešto može promijeniti. Izrazito negativni depopulacijski procesi praktično se ne mogu zaustaviti.

Možda mi netko prigovori da sam izraziti pesimista. Mogao bih prihvatiti i takvu argumentaciju uz uvjete da me se uvjeri u suprotnu. Bilo tko da pokuša bit će mu teško.

A sada da vidimo gdje smo i koliko nas ima.

Tabelarni prikaz ispod dobili smo iz Župnog ureda od fra Miće Živkovića na čemu mu se i ovom prigodom zahvaljujemo.

Fra Mićo je obavio božićni blagoslov kuća i obitelji i tom prigodom je prikupio sljedeće podatke.

GODINA2017.2016
Broj vjenčanih parova u župi33
Broj krštenih u župi49
Broj umrlih župljana2124
Broj obitelji koje su primile svećenika za božićni blagoslovGrebnice226Bazik i Grebnice:323
Bazik93
Ukupno319
Broj župljana koji žive u inozemstvuGrebnice469Bazik i Grebnice:475
Bazik99
Ukupno568
Broj župljana koji žive u župiGrebnice437Bazik i Grebnice:687
Bazik209
Ukupno646

 

U gornjoj tabeli nemamo precizno razvrstane sve podatke pojedinačno za Bazik, odnosno za Grebnice nego je statistika rađena za župu u cijelosti. Ali ta činjenica ne mijenja na stvari. I iz ovih podataka da se puno toga iščitati.

Broj vjenčanih parova u našoj župi održva kontinuitet s tri vjenčanja godišnje. Budući da se u našoj crkvi vjenčavaju, po običaju, djevojke koje se udaju, brojka o 3 vjenčana para nije ona koja bi nas zanimala u kontekstu ukupnog broja vjenčanja na našoj župi. Jer svi momci koji su se oženili s djevojkama iz drugih župa vjenčani su u domicilnim župama svojih izabranica tako da je broj oženjenih na našoj župi zacijelo veći od broja prikazanog u gornjoj tabeli. Ovo je samo statistika naše župe, tj broj vjenčanja koji se održao u našoj crkvi tijekom 2017. godine.

Ne znam da li nam može biti za utjehu da je broj umrlih u našoj župi manji u 2017. godin nego je to bio u 2016. godini. Čak troje manje. Napominjem da je broj preminulih i u 2015. godini zaustavljen na brojci 24. Međutim, ti podaci su u neku ruku irelevantni jer je umiranje prirodan proces i Božja volja na što mi smrtnici ne možemo utjecati. Umirat ćemo i ove godine, a kaoliko će godišnje umrijeti naših župljana nije varijabla koja ima presudan statistički značaj. Više nam je kao pokazatelj i puka informacija. I tako će nam služiti dok i sami ne budemo dio te statistike.

Ono što nas žalosti je svakako broj krštene djece u našoj župi. Tijekom 2016. godine kršteno je ukupno 9 djece, dok je tijekom prošle godine kršteno tek 4 djece. Porazno! Ne bih rekao zabrinjavajuće, jer bilo je zabrinjavajuće prije nekoliko godina. Danas je to samo još jedna od činjenica koja govori da da su mnogi vlakovi isprolazili, a da smo mi svo vrijeme bili slijepi i nismo primjećivali da nam je i posljednji vlak izmakao. Vječiti optimisti će možda reći da još imamo nade. Pomolit ću se za njih, ali podatak da je u godini kada sam ja kršten tadašnji župnik imao pune ruke posla, što na trenutnu situaciju baca sasvim drugu sliku i ne daje puno nade ni najvećim optimistima. Krstio je nešto manje od 100 Bazičana i Grebničana (tada smo bili župa Domaljevac), a na području današnje općine ili ti na području nekadašnje župe Domaljevac u sastavu čije je bila i naša župa kršteno je više od 200 djece. Bilo je to, možda ne tako davne 1966. godine. I ne samo te godine. Slično je bilo i ranijih godina i dugo godine poslije. Ovo što nam se sada dešava složen je društveni problem i nije ga lako objasniti. Ali jednostavno događa nam se i naša se priča bliži kraju.

Osim malog broja rođene djece ostali pokazatelji iz statistike župe za 2017. godinu su možda još poražavajući.

Tako statistika pokazuje da se broj obitelji koje su primile svećenika za božićni blagoslov smanjuje. Doduše ne drastčno u odnosu na prošlu godinu. Svega 4 obitelji manje, ali trend se nastavlja. Jednako kako se nastavlja trend smanjenja broja župljana koji žive na našoj župi. U 2016. godini zabilježeno je 687 stanovnika (katolika) u našoj župi, da bi statistika za 2017. godinu rekla da je taj broj pao na 646. Nedostaje 41 osoba.

Istovremeno broj naših župljana koji žive u inozemstvu narastao je sa 475 na 568. Razlika je u 93 župljana.

Iz svih ovih podataka jasno je da je statistika netočna jer se podaci o broju umrlih, broju iseljenih, uključujući i ostale podatke matematički ne slažu.

Ali takva je statistika i ona sačinjava podatke koji su prijavljeni u obiteljima prigodom božićnog blagoslova. I ne kaže se džaba da je statistika točan broj netočnih podataka.

Prema ovoj statistici danas na našoj župi ima stanovnika (Grebnice i Bazik zajedno) nešto više nego ih je maleni Bazik imao po popisu 1991. godine. Što znači da smo od rata do današnjeg dana izgubili gotovo čitave Grebnice.

Jeza vas je uhvatila na ovu činjenicu? Mene jeste!

Ali me još gora jeza hvata na podatke koji slijede. Jer su oni možda i gori nego svi gornji statistički pokazatelji. Naime, danas (koncem 2017. g.) je prigodom božićnog blagosova utvrđen broj od 646 župljana koji žive u župi (u Grebnicama i Baziku) plus 568 evidentiranih naših župljana koji žive u inozemstvu. Što ukupno iznosi 1.214 župljana. Znamo da je po popisu iz 1991. godine broj naših župljana (samo Hrvati) iznosio 2.459, ne računajući tu dodatnih 60-tak stanovnika Grebnica i Bazika koji su se popisne 1991. izjašnjavali drukčije (Jugoslaveni i ostali), a danas se vjerojatno izjašnjavaju kao Hrvati i uključeni su u statistiku koja ih je sada evidentirala. Nebitno, bitno je da danas u našoj župi nedostaje više od 50% prijeratnog stanovništva. Gdje su ti ljudi? Nisu svi poumirali. Nisu, ali su očito mrtvi i za Bazik i za Grebnice. Dobar dio njih nisu evidentirani kao žitelji naše župe. Nisu, jer su oni sami tako htjeli. Prekrižili su i Bazik i Grebnice. Žive negdje drugdje. Negdje drugdje imaju svoj dom i drugdje se osjećaju kao kod svoje kuće. Da bar!

Mogli su se evidentirati kao Bazičani i Grebničani, ali nisu. Ništa ih ne bi koštalo niti ih je tko natjerao da se odreknu svoje župe.

A to je upravo najveća porazna činjenica koja se tiče najnovije statistike za Bazik i Grebnice.

Bazik je 4 x manji od Grebnica pa je lakše sve proanalizirati na primjeru Bazika.

Po evidenciji koju je fra Mićo prikupio, danas u Baziku živi 209 župljana. Uz to, ima nas još 99 u inozemstvu. A po popisu iz 1991. godine u Baziku nas je bilo 539. Mortalitet je uzrok smanjenja populacije za možda najviše nekih 100 osoba. Nedostaje 130 osoba.

Njih 130 se nije registriralo da žive u Baziku ili da su privremeno vani. Njih 130 je napustilo Bazik, trajno! Ili je to samo njihova izražena volja, možda u potajici još uvijek računaju na svoju rodnu grudu? To sada ne možemo znati. Ali znamo da ona brojka od 209 Bazičana iz fra Mićine evidencije koji kao stalno žive u Baziku apsolutno nije točna. Bazik je malo mjesto, možemo se prebrojati s kuće na kuću. Strah me da to sada učinim, jer sam uvjeren da je brojka iz župne statistike netočna, debelo netočna. Nje riječ ovdje o friziranju podataka. Mnogi naši sumještani trenutno ne žive u Baziku. Posjećuju ga par dana godišnje, ali i dalje žele biti Bazičani, ma gdje živjeli. Lijepo od njih što svoj zavičaj ne žele prepustiti zaboravu, makar na ovako simoličan način tako što su se imaginarno deklarirali kao Bazičani. Pa nas stoga ima čak 209.

Eh kada bi nam to mogla biti utjeha.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...