domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Spasovo! Blagoslov u Baziku

Blagoslov polja na blagdan Uzašašća

0 1.496

Spasovo (Uzašašće), blagdan Uzašašća Gospodina našeg Isusa Krista, slavi se 40. dan nakon Uskrsa. Iz tog razloga svetkovina Uzašašća uvijek se slavi četvrtkom. Bazik je tu svetkovinu odabrao kao blagoslov polja. Svi domaćini u Baziku slave taj dan kada se ugošćuju prijatelji, rodbina i svi drugi dragi gosti.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Protekle dvije godine imali smo pandemiju korona virusa pa je i ova tradicija proslave kirbaja poremećena na način da se nije znalo slavili se, tko slavi, kako se slavi. Koliko se gostiju može okupiti u isto vrijeme i sl.

Ove godine, hvala Bogu, nema nikakvih smetnji pa se tradicija i običaj proslave Spasova može slaviti kako je uvijek u Baziku i bilo.

Po slobodnoj procjeni na Spasovo se broj stanovnika u Baziku udvostruči. Iako su brojni Bazičani vani i nisu u svom Baziku broj gostiju koje će Bazik na Spasovo dočekati premašit će broj iseljenih i čak će ga utrostručiti.

Makar jedan dan Bazik ponovo živne. Ponovo se osjeti dašak života u ovom našem posavskom selu.

A kad prođe Spasovo opet ćemo po starom. Pustoš i blijeda kopija od onoga što je Bazik bio.

Nažalost takva su vremena. Takva nam je kob. Takav nam je horoskop. I pitam se kako se u našem primjeru može protumačiti ona poslovica da je svaki čovjek kovač svoje sudbine.

Jesmo li mi Bazičani s namjerom iskovali ovakvu sudbinu da nas je više svugdje nego u svom Baziku?

Teško je dati pravi odgovor na ovo pitanje. Pogotovo što mnogi misle da je ipak bilo bolje otići iz Bazika i svoju sudbinu učiniti snošljivijom, s manje stresa i problema, i s manje brige što će nam sutra donijeti.

Bilo kako bilo, onaj tko je ostao u Baziku danas slavi i dočekuje svoje goste. A sutrašnji dan će već doći i bit će nam kako će nam biti.

Na blagdan Spasova, tradicionalno misa posvećena blagoslovu polja održava se u Baziku. Jedno vrijeme smo mise imali pored nogometnog igrališta, a već nekoliko godina misno slavlje se služi ispred mjesno doma u centru sela.

Tako je bilo i ove godine. Misu i blagoslov polja predvodio je naš župnik fra Marijan Mićo Živković. Na platou ispred doma okupio se lijep broj mještana Bazika i susjednih sela.

Donosimo još par fotografija koje smo uspjeli osigurati za potrebe ovog članka.

Za domaljevac-samac.com priredio Perica Dujmenović

 

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...