domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Bazičani i njihovi nadimci

Nepotpuni prikaz

0 1.451

Valjda su svugdje u svijetu nadimci dio kulture svakog naroda. Ni mi nismo iznimka. Dapače, nadimak u Baziku ponekad je važniji od imena. Koliko nas ima, a da nas ne poznaju po pravom imenu nego isključivo po nadimku.

- Postavite ovdje svoj oglas -

U popisu bazičkih nadimaka kojeg donosimo na ovoj stranici nisu uvršteni svojevrsni nadimci koji su izvedenice osobnih imena kao što su:

Pejica, Iljica, Šimica, Đurica i sl, budući da isti nisu reprezentativni te se ne smatraju “pravim” nadimcima, odnosno takve izvedenice nisu originalne te smo ih izostavili iz našeg popisa.

Autor ovih stranica nije i kreator prikazanih nadimaka. Isti su prikupljeni od više osoba iz Bazika kojima i zahvaljujem na pomoći pri izradi ove stranice. Te se ujedno ispričava onima koje možda prikazani nadimak vrijeđa.

Međutim, cilj ovog popisa je isključivo prikazati kulturološku kreativnost mještana Bazika promatranu kroz prikaz nadimaka svojih sumještana, a ne da bilo koga izvrgne porugama, neugodnostima ili sličnom.

Što se tiče nadimaka važno je još napomenuti da pojedine osobe imaju više nadimaka na koje se podjednako odazivaju. Pojedini nadimci su apsolutno prihvaćeni i od titulara i od mještana što potkrepljuje činjenica, kako smo i gore naveli, da neke Bazičane većina poznaje samo po nadimku. Čak mnogi njihova prava imena uopće ne poznaju.

Isto tako neki nadimci su manje u “opticaju” te se njima koristi ograničen broj ljudi. Jednostavno, nisu još “procurili”.

Napomena: Prikazani nadimci nisu kompletni. S toga molim sve koji mi mogu pomoći da se lista kompletira i zaboravljeni ili manje poznati nadimak uvrsti na ovaj popis.

Stanovit je broj nadimaka čiji titulari sada nisu živi. No cilj autora je bio prikazati i svojevrsno kulturno naslijeđe, što ovi nadimci i jesu. Posebice su zanimljivi stari nadimci. Nadimci osoba koji su poodavno preminuli. I ovo je jedan od načina da zauvijek ostanu s nama i da ih se rado sjećamo. Posebno zavrjeđuju pozornost što su uistinu originalni i mala je vjerojatnoća da takve nadimke koristi bilo tko i bilo gdje.

AAlaga, Aljo, Adžija,…
BBobo, Bobi, Burić, Buki, Burta, Bazik, Bakela, Breja, Burgin,   Brico, Ban, Baća, Bariša, Breša, Babin,…
CCoca, Cigo, Cola, Cinci, Ciljo,…
ČČelotan, Čale, Čelac, Čelonja, Čalton, Čakija,…
ĆĆoćo, Ćelo,…
DDoktor, Doz, Dokol, Duspara, Duduš,…
Džaja,…
ĐĐuračak, Đura,…
E
FFeng, Fale, Fafika, Fimić,…
GGrizli, Gusak, Guza, Gajo, Gajzija, Garac, Garo, Gero, Grga,…
H
IIkara, Ivkić, Ilak,…
JJajce, Jale,…
KKemo, Kulin, Kec, Kriger, Kizi, Kuva, Kilko, Kujke,…
LLajoš, Lato, Lerbi, Ledo,…
LJLjapo,…
MMađar, Mađarić, Međer, Malije, Metak, Matiša, Matak, Mamuza, Majin,…
N
NJ
O
PPoštar, Putalj, Pavelić, Pjer, Picota, Pane, Pele, Pavkić,…
RRajman, Redžo, Rudi, Rođica, Rustan, Rojs, Raljac
SSurgo, Sujo, Sićko, Sokin,…
ŠŠtulaš, Šunjara, Škico, Špija, Šuka, Šibonja, Štujo, Špile,…
TTrpko, Tašo, Tair,…
U
V
ZZecan, Zlaja, Zvizga,…
ŽŽućo, Župan,…

 

Molimo ako nekoga posebno vrijeđa postavljeni nadimak da nam se obrati kako bi isti uklonili sa ovog popisa…

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...