domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Nova sezona igre prstena je počela

Tradicija koja u Posavini ne izumire

0 1.848

Igra prstena koja u Posavini, a i šire, ima dugu tradiciju i ove sezone kreće s velikim zanimanjem ovdašnjeg stanovništva. Od davnina su duge zimske noći prikraćivane ovom uistinu zanimljivom društvenom igrom. Prsten u Posavini ne odumire i tradicija se nastavlja.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Naš portal je nazičio otvaranju nove sezone. Da posjetimo one koji možda ne znaju, ova društvena igra se igre negdje od početka adventa pa do pred samu korizmu. Praktično cijelu zimu. Organiziraju se turniri, ali češće i pojedinačni susreti gdje vrlo često iskušane prstendžije odmjere snagu s protivničkom ekipom iz negog od susjednih i okolnih sela.

Naravno, prsten se igra i na lokalnoj razini. Dakle, u krugu mještana jednog sela. Okupe se prijatelji i poznanici, najčešće u jednoj od svojih kuća i međusobno se krate dugi zimski dani zabavljajući se u igri prstena. Nerijetko igre krenu s večeri i potraju do zore.

Igra ima zabavni karakter, ali pruža i otvorenu scenu za razmjenu informacija o događajma i raznim dešavanjima iz privatnog i javnog života. Prepričavaju se razne zgode i nezgode. Šale ne manjka.

Sve u svemu osim sportskog duha i stalne želje da se protivnik nadigra noćna druženja uz igru prstena predstavljaju nesvakidašni društveni događaj. Igračima i sudionicima igre prstena nikako ne može biti dosadno jer se domaćin uvijek pobrine da goste posluži pićem, ali i suhomesnatim delicijama tako da je ugođaj potpun.

Ove godine početak sezone otvoren je u kući kod Ante Lukača iz Bazika. Pozvani smo da ovjekovječimo početak nove sezone. Kako je bilo na otvaranju najbolje se može vidjeti u priloženom videu koji smo “skovali” na brzinu. Također donosimo i par fotografija.

Ovu večer su se okupile prstendžije iz Bazika, Grebnica i Matića. Moguće je da je u ovom mnoštvu bilo nekoga tko nije iz ova tri sela, ali neće nam, nadamo se, zamjeriti ako smo nekoga propustili imenovati.

Načinili smo nekoliok forografija, snimili par kadrova i odmah smo krenuli na montiranje materijala tako da nemamo informaciju tko je koga nadigrao. Ali za ono kratko vrijeme koliko smo proveli “na terenu” dva Jose iz Bazika, Mamuzić i Delić vodili su glavnu riječ. Krenulo im je.

Za prvu veče rezultat nije toliko bitno. Puno je važnije da se zahuktalo i da nova sezona kreće. Nadamo se da korona neće biti ta koja će praviti probleme. Očekujemo prolazak ovog četvrtog vala i više slobode za međusobna druženja.

Mora se istaći da se domaćin pobrinuo za izvrsnu hranu i piće po izboru. Taman u vrijeme naše posjete bili smo ponuđeni s pitom koja je tek iz rerne izvađena.

Nadamo se da ćemo tijekom ove zime imati prigodu načiniti još ovakvog materijala i da ćemo naše čitatelje obradovati iz prve ruke s novim vijestima o ovoj zanimljivoj i nadasve popularnoj igri u ovom dijelu Bosne.

domaljevac-samac.com

 

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...