domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Bazičke obitelji i njihov broj

0 1.662

Iako je Bazik relativno mlado naselje ne postoji nikakav zapis o naseljavanju ovog područja. Tako da je danas nepoznato otkuda je koja obitelj došla u Bazik. Naravno postoje razna nagađanja i teorije za svaku obitelj, ali vrlo je malo pouzdanih teorija koje sa sigurnošću potvrđuju odakle je tko.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Za Špionjake se recimo zna da su porijeklom iz Špionice (Srebrenik) dok za većinu drugih nemamo dokumentiranih tragova. Zanimljivo je da u Špionici ne postoji prezime Špionjak. Što znači da su preci današnjih Špionjaka prezivali drulčije i da su novo prezime dobili po Špionici odakle su došli na naše područje. Jedino smo još uspjeli saznati porijeklo obitelji Dujmenović. Još u 13 stoljeću Dujmenovići su iz Dubrovnika doselili na područje Banja Luke (selo Motike), a iz Banja Luke su početkom 19 stoljeća doselili u Bazik.

U nastavku teksta donosimo popis svih bazičkih obitelji. Popis je poredan po prezimenima, od najbrojnijih do onih prezimena sa samo jednom obitelji.

Prezimena i broj obitelji u Baziku

Lukač (33), Brkić (15), Šimić (14), Dujmenović (10), Stanić (7), Mamuzić (7),

Špionjak (6), Čičković (6), Tomušić (6), Grgić (5), Mijić (4), Blažanović (3),

Breškić (3), Delić (2), Dominković (2), Majić (1), Iljazović (1),

Mijatović (1), Popić (1), Samardžić (1), Vučković (1), Perić (1)

Neke od nabrojanih obitelji po katastarskom načelu pripadaju selu Grebnice. Međutim iste su u svakom pogledu oslonjene na Bazik i oni sami se osjećaju Bazičanima te ih kao takve možemo smatrati Bazičanima.

Napomena:

U zagradama je naveden broj obitelji koji je živio u Baziku u vremenu evidentiranja (2012.). Obitelji koje povremeno ili privremeno žive u Baziku nisu navedeni u ovom popisu.

Molimo sve naše čitatelje ako imaju podatke o porijeklu svojih obitelji (bazičke obitelji) da nam pošalju informaciju o tome kako bi ju mogli objaviti na stranici.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...