domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Na svadbi kod Dajane i Maria Grgić

0 1.679

Neću čekati godinu dana da objavim nešto novo na našoj stranici. Ipak se ponešto u Baziku događa. U prethodno objavljenom tekstu obećao sam objaviti priču o novoj baušteli u Baziku. Tu priču ipak ostavljam za koji dan, jer moram prvo poslikati novitete kod doma, pa ćemo onda nešto i o tome na našoj stranici.

- Postavite ovdje svoj oglas -

U međuvremenu objavljujem događaje koji su prethodili, a koji ne mogu proći nezapaženo.

Prvo da se referiram na turnir ili turnire koji se u Baziku ne održavaju. Nisam imao namjeru ni prošli put nikoga prozivati (bilo je određenih reakcija), nego sam iznio samo činjenično stanje da nemamo turnira i da imamo pustoš u selu.

A zašto nemamo turnira (nogomet i odbojka), dobio sam informaciju iz prve ruke…

Nemamo ih, jer jednostavno ih nema tko organizirati. Nitko neće ili ljepše je reći, nitko ne može.

MZ Bazik ima osigurana određena sredstva, ako je netko voljan uhvatiti se posla rado će pripomoći u pokroviteljstvu.

Budući da nitko ne može ostaje tako kako nam je. I time ovu priču završavamo.

I nećemo više o turnirima da ne kvarimo sljedeću vijest.

A vijest je da smo imali još jednu svadbu ove godine u Baziku.

Svaka svadba u selu je vijest, ali ova koju smo imali je možda i više od toga. Naime, u svadbenom salonu „Golden Palast“ (Bazeni) u Orašju svečano svadbeno slavlje su imali Mario Grgić i Dajana Grgić r. Mišković.

Mario i Dajana su se sudbeno vjenčali još prije par godina. U petak su se vjenčali crkveno i za rodbinu i prijatelje su napravili svadbeno veselje.

Svadba je bila klasična kakve svadbe negdje znaju biti, ali iz naše perspektive radilo se o „neobičnoj“ svadbi koja je izazvala brojne simpatije.

Premda nam svadbe sve više liče na tzv. gradske i ova je imala elemente jedne takve. Možda čak i više nego brojne druge. Po jednostavnosti obreda i običaja, bez suvišnog glamura i tradicionalnih poskočica svadba je bila uistinu osvježenje. Razbijena je monotonija naših svadbi i po meni riječ je o punom pogotku.

Ne očekujem da se svi slože sa mnom, ali ovo što su Mario i Dajana priredili zacijelo je vid svadbene zabave kakve ćemo viđati sve više i više. Možda ne tako skoro, ali u dogledno vrijeme vrlo vjerojatno.

Kao prvo, odmah je bilo uočljivo da u svadbi nije bilo čaje, enge, barjaktara i ostalih čimbenika bez kojih se naše svadbe ne mogu zamisliti.

Nije bilo klasičnog prikazivanja ili ti darivanja mladenaca. Premda smo već tzv. koverte vidjeli u našim svadbama i u ovoj je taj običaj čvrsto zaposjeo svoje mjesto i računam da će se slična praksa nastaviti i u buduće. Bit će sigurno onih koji neće moći bez čaje. Ali promjene koje polako uvodimo sigurno idu u jednom smjeru u kojem neće biti povratka na staro.

Druga, velika novina koju smo imali u svadbi su glazbenici kakve kod nas još nismo vidjeli. Vidjeli smo da se bez Draleta, Tigrova i drugih naših tradicionalnih svadbenih zabavljača može napraviti lijepa svadba. Istina, neke druge „uvozne“ pjevače smo viđali i ranije (što odobravam, uz dužno poštovanje prema domaćim glazbenicima), ali Mario i Dajana su priredili stvarno osvježenje. Iz Sarajeva nam je stigao Berin Buturović s profesionalnom skupinom glazbenika među kojima su bili i neki koje smo mogli vidjeti na koncertima mega popularne Dubioze kolektiv.

Momci doslovno sviraju sve, a Berin se snalazio u svim žanrovima muzike. Posebno su se mogli čuti pop hitovi koje mladi danas više vole nego narodnjake, a posebne neke za koje možda i ne bi trebalo biti mjesta u našim svatovima.

Naravno, ni narodnjaka nije nedostajalo, ali smo čuli pokoju i sevdalinku koje su primljene sa oduševljenjem kod većine svatova. Posebno u sitne sate kada je štimung bio poseban.

Premda su svadbene večere manje-više slične u svim našim svatovima, u svadbi od Dajane i Maria smo imali nešto posebniji meni. Prilično bogat sa 5 vrsta jela uz brojne priloge, salatu i pića. Nitko nije mogao ostati gladan i žedan. A tek torte…!

Bilo je tu još detalja koje bih mogao izdvojiti kao raritetne za naše svadbe. Neću ih sve nabrajati, jer nisam imao namjeru prepričavati svadbu, nego sam prije svega htio podijeliti dojam i potvrditi tezu da možemo organizirati vidno drukčiju svadbu koja u isti mah može biti jednostavna (uvjetno rečeno) i veoma uspješna.

Nažalost nemam slika sa svadbe jer nisam bio sa svojom kamerom. Video koji sam postavio snimljen je s mobitelom koji i nema baš neku kameru.

Pokušao sam raditi i prijenos uživo, ali zbog slabe WiFi veze nije baš išlo.

Što se tiče svadbe za sada toliko. Godini imamo najmanje 4 svadbe pa ćemo o svadbama na godinu. Marin Grgić svoju pravi već krajem svibnja. Brzo će proletjeti vrijeme pa ćemo imati novih vijesti iz novih svadbi, ako nas netko ne iznenadi još i prije.

Ukoliko uspijem nabaviti još materijala sa svadbe postaviti ću ovdje.

Autor: Perica Dujmenović

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...