domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Znamo li uopće tko je ili što je naša dijaspora?

0 1.712

Što je to uopće dijaspora i tko bi trebao imati status dijaspore. Prvo bi valjano bilo definirati što znači riječ “dijaspora”. Izdanje Wikipedie na hrvatskom jeziku kaže: Riječ dijaspora (grčki διασπορά, rasipanje ili sijanje sjemena) bez velikog slova je naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je bio prisiljen napustiti svoju korijensku zemlju, bivajući tako raspršeni na sve strane svijeta.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Slično tumačenje daje i Wikipedia na bosanskom jeziku, dok srpsko izdanje Wikipedie malo blaže tretira osobe iz dijaspore. Ne navodi da je riječ o prisiljeno raspršenom narodu nego se samo kaže da je riječ o dijelu naroda koji je odvojen od svoje matice.

Hrvatski leksikon ima svoje tumačenje dijaspore: dijaspora (grč.: raspršenost, rasipanje), raseljavanje pripadnika nekoga naroda, vjerske zajednice i sl. u krajeve izvan njihove postojbine, pri čemu oni ipak zadržavaju svoju kulturu, vjeru, tradiciju i običaje…

Studioznije tumačenje značenja pojma dijaspora daje Mr.sc. Dragan Hazler, predsjednik HAZUD-a u Baselu. Njegovo objašnjenje možete vidjeti ovdje (objavljeno 12.10.2014.)

Možda sva ova tumačenja unose zbrku i možda je tek sad nejasno što je i tko je dijaspora. Ne znamo hoćemo li pomoći ako dijasporu definiramo kao pripadnike naroda odvojene od matice koji žive u drugim zemljama i tamo imaju stalno prebivalište, odnosno boravište. Važno je da isti njeguju svoj jezik, kulturu, tradiciju i običaje, tj. da se nisu dali asimilirati.

Možda po ovom shvaćanju oni koji privremeno rade u inozemstvu ne bi trebali biti dijaspora. Možda ih je priličnije zvati gastarbajterima kao i sve do sada kako su nazivani sve dok se riječ dijaspora nije aktualizirala.

Nevažno tko ovdje bio u pravu. Važno je definirati našu dijasporu koja se sama tako zove i koja se doživljava na način da su neraskidivi dio matice, ove posavske, domaljevačke (bazičke i grebničke).

No što ćemo sa onima koji se ne osjećaju tako? Znamo da ima naših vani koj se tamo izjašnjavaju kao Hrvati, ali iz Hrvatske. Valjda ih je stid reći da su iz Bosne ili izjašnjavanjem na način kao da su Slavonci o sebi žele trenutačno stvoriti sliku kao o nekomu tko je za Nijemce puno prihvatljiviji nego netko tko im dolazi iz Bosne. Valjda Nijemci ne znaju da Hrvati žive i u Bosni.

Nemamo misiju da važemo tko je dijaspora, a tko nije, nego ćemo na našem portalu sve one koji se osjećaju dijasporom tretirati kao dijasporu. Možda ćemo u tomu pogriješiti, a možda i nećemo, jer ima valjda netko drugi tko bi trebao definirati tko je i što je dijaspora. Za nas su svi naši upravo to, NAŠI i na takav način ćemo se prema njima odnositi.

Uredništvo portala domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...