domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Nakon što je potvrđen u Domu naroda, Federacija BiH dobila Proračun za 2021. godinu

Proračun "težak" gotovo 5,5 milijardi KM

0 1.201

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, na današnjem nastavku 8. redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je s radom počela 30. prosinca prošle godine, izaslanici u ovom domu većinom glasova usvojili su Prijedlog Proračuna Federacije BiH za 2021. godinu u iznosu nešto manjem od 5,5 milijardi KM (5.481.251.899 KM).

- Postavite ovdje svoj oglas -

Potvrđivanjem u Domu naroda, nakon što je Proračun prethodno usvojen u Zastupničkom domu, osigurani su preduvjeti da najvažniji fiskalni dokument u Federaciji BiH stupi na snagu. Iako je zbog smanjenja prihoda izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnji Proračun F BiH u odnosu na prošlogodišnji umanjen je za 27,7 milijuna KM, značajna sredstva preusmjerena  su za Fond za stabiliziranje gospodarstva oko 150 milijuna KM,  kao i potporu nižim razinama vlasti, 30 milijuna općinama te 200 milijuna KM županijama. Proračunom su prepoznate i mjere zaštite i suzbijanja širenja zaraze koronovarisom te je za sanaciju zdravstvenih ustanova predviđeno  60 milijuna KM , a za nabavku cjepiva 12 milijuna KM. Uz Prijedlog Proračuna F BiH, izaslanici u Domu naroda Parlamenta F BiH usvojili su  i Zakon o izvršenju Proračuna za 2021. godinu.

S ciljem osiguranja nesmetanog financiranja Grada Mostara, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je s 32 glasa za, 9 suzdržanih i jednim protiv i Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o Proračunima u Federaciji BiH. Usvojenim zakonskim rješenjem osigurava se financiranje Grada Mostara ukoliko do 31. ožujka ne bude konstituiran novi saziv Gradskog vijeća  i izabran gradonačelnik, na način da je sadašnjem gradonačelniku i načelniku Odjela za financije i nekretnine ostavljena mogućnost  donošenja Odluke o privremenom financiranju, a bude li potrebno i Proračuna Grada Mostara. Pokušaj SDP-a da amandmanom eliminira ovu mogućnost u Domu naroda nije dobio potrebnu većinu za razliku od Zastupničkog doma koji je usvojio amandman SDP-a. „Mi očekujemo da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvoji isto zakonsko rješenje kakvo smo usvojili mi u Domu naroda jer Grad Mostar mora živjeti, do objave službenih rezultata što bi moglo potrajati s obzirom na brojne nepravilnosti koje su uočene u samom izbornom procesu“, istaknuo je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dom naroda, uz ostalo, dao je suglasnost na financijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje te Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2021. godinu kao i Prijedlog financijskog plana, odnosno Proračun FERK-a za 2021. Potporu izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu čiji je cilj spriječiti pranje novca i financiranje terorizma kao i Prijedlog zakona  o izmjeni Zakona o  doprinosima.  Potporu izaslanika dobio je i Prijedlog zakon o dopunama Zakona o izvanparničnom postupku, kao i Prijedlog zakona o Registru financijskih izvješća

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...