domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Usvojen proračun Općine za 2021. godinu

Gotovo 3.400.000,00 KM

0 1.377

U ponedjeljak 15. veljače Općinsko vijeće Domaljevac-Šamac usvojilo je proračun Općine za 2021. godinu.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Ovogodišnji proračun usvojen je u iznosu od 3.393.000,00 KM, što je manje od prošlogodišnjeg proračuna koji prvotno iznosio 3.690.000,00 KM, a koji je rebalansom povećan na 3.863.270,00 KM. Ovo povećanje je posljedica dotacije prihoda od tekućih potpora što je i prikazano u Izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu.

Iako manji od prošlogodišnjeg proračuna on je i dalje značajno veći od proračuna iz 2019. godine kada su planirani prihodi u iznosu od  2.991.000,00 (rebalansom povećan na 3.097.000,00 KM), dok su ostvareni prihodi od tek  2.730.212,00 KM.

Na službenoj stranici Općine objavljena je informacija da će Proračun općine Domaljevac-Šamac biti objavljen u Službenom glasilu kao i na službenoj Internet stranici Općine. Na web stranici domaljevac.ba još nije objavljen proračun ni za 2020. godinu. Ako se bude provodila dosadašnja praksa javnost bi mogla imati uvid u planirane prihode i rashode Općine tek kad godina prođe. Zašto je to tako, ne znamo.

A ono što znamo je samo štura informacija da je bilo 5 amandmana oporbe na ovogodišnji prijedlog proračuna koji, „podrazumijeva se“ nisu usvojeni. To je ustaljena praksa u našem demokratskom sustavu. Oporba može predlagati štogod hoće. To se po defaultu odbija. Ne zato što prijedlog nije konstruktivan, nego zato što je došao od strane oporbe. Jednostavno, tako to funkcionira na ovim prostorima.

O kojim je amandmanima bilo riječi, službeni medij ne priopćava. Osim što se ističe kako je Proračun rađen po Zakonu (zar bi tko pomislio da je rađen mimo zakona) i kako ga krasi razvojni karakter. Također, Općinski načelnik je u svojoj prezentaciji prijedloga proračuna istakao da je proračun pripreman i na temelju osluškujućih potreba građana.

Možda i jeste tako, ali kada se odbijaju svi amandmani na proračun onda se nameće logičan zaključak da se osluškuju potrebe građana samo jedne političke stranke, dok se zahtjevi drugih političkih i apolitičkih subjekata baš i ne čuju dobro.

Bilo kako bilo, zaželimo Općini ostvarivanje planiranih prihoda, jer bez njih nema ni izdataka na rashodovnoj strani. A razvojni okvir proračuna valjda bi trebali osjetiti naši građani. Očekivanja su velika, jer gotovo 3.400.000, KM na ovako malo stanovnika uopće nije mali iznos. Otprilike na svakog stanovnika koji trenutno boravi na području Općine otpada oko 2.500,00 KM, što je čak 9 x više nego je to na općini Orašje.

Naravno, ova matematika oko proračuna i izvršenja proračuna puno je složenija i ne računa se na ovakav način, ali može biti pokazatelj da Općinski proračun ima svoju težinu i da ne treba zanemariti podatak koliku korisnost Općina ima ili može imati od ovih 3.400.000,00 KM.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...