domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

I naša najvažnija sporedna stvar na svijetu

0 1.517

Kada se govori o sportu u Baziku tada se jedino može pomisliti na bazički nogometni klub “9.lipanj”. Naime, nogometni klub u Baziku je jedina sportska asocijacija koja je organizirana i ima svoj kontinuitet. Utemeljen sada već davne 1970. godine kada na utemeljivačkoj skupštini dobiva ime “Mlada Bosna”.

- Postavite ovdje svoj oglas -

To ideološko ime ubrzo biva zamijenjeno novim imenom. Briše se riječ “Mlada” tako da u nazivu kluba ostaje samo riječ Bosna pod kojim će se imenom natjecati sve do rata 1992. godine.  Klub se dugo godina natjecao u općinskoj ligi Bosanski Šamac, da bi u natjecateljskoj sezoni 1983/1984 zajedno sa ekipom Jedinstva iz Crkvine izborio nastup u višem rangu natjecanja, tj. u međuopćinskoj ligi. Tu ligu su sačinjavali klubovi iz općina Bosanski Šamac i Gradačac.

U toj međuopćinskoj ligi bazički klub je uspijevao opstajati cijelo vrijeme usprkos tomu što su sve ekipe potjecale iz mnogo većih sredina. Te se nastup malog Bazika u tom rangu mogao smatrati ipak velikim uspjehom. Rat 1992. godine prekida sva službena natjecanja, ali ne i igre bazičkih nogometaša. Mladići iz Bazika usprkos ratu nastavljaju tradiciju opstojnosti kluba. Od 1992. godine klub formalno mijenja naziv u HNK “Bazik” te se pod tim imenom natječe na nekoliko turnira u Slavoniji, te sudjeluje u više utakmica mahom prijateljskog karaktera uglavnom s klubovima općine Orašje.

Smirivanjem ratnih djelovanja klub se revitalizira. Zasjeda nova skupština koja bira novo rukovodstvo kluba, te se usvaja novi naziv kluba HNK “9.lipanj” pod kojim se nazivom klub natjecao (II županijskoj ligi Županije Posavske) sve do 2015. godine kada klub istupa iz lige i prestaje s natjecanem.

Klub je dobio ime po datumu pogibije Ive Lukača zvanog Kilko, koji je bio član i dugogodišnji golman kluba, te je svojim obranama dao svoj pečat klupskoj tradiciji. Budući da je Ivo Lukač smrtno stradao u Domovinskom ratu, na Skupštini kluba predloženo je da se klub nazove po datumu stradanja njegova igrača, što je i jednoglasno usvojeno. Time je Bazik kroz naziv kluba učinio trajnim sjećanje na svog suigrača i mještanina.

U svojoj povijesti kroz klub su prošli mnogi igrači koji su stasali u Baziku, ali i mnogi drugi drugi koji su u klub dolazili iz raznih sredina. Pored igrača u povijesti kluba ostat će i neizbrisiva imena sportskih djelatnika koji su dobar dio sebe ugradili u klub, a da neki uopće nikada nisu niti igrali nogomet. Kroz godine, mijenjale su se klupske uprave i treneri. Igrački kadar je bio šarolik. Autor ovih stranica pokušat će spomenuti sve njih bez namjere da bilo koga izostavi. Stoga, svi vi koji uočite propuste i nepravilnosti molim kontaktirajte me da se isto ispravi ili dopuni.

Mlađi mještani teško da mogu prepoznati sve Bazičane na njoj (prugasti dresovi), no možda im pomognu njihova imena. Stoje; Tadija Špionjak, Markica Špionjak, Mato Stanić (Cigo), Marijan Dujmenović (Ban), Dragan Lukač. Čuče; Tomušić Marko, Anto Stanić (Pavelić), Franjo Dujmenović, Joso Lukač. Na slici su još dva igrača koji nisu Bazičani, ali su igrali na ovom turniru za Bazik. Nisam uspio doći do njihovih imena samo znam da je jedan iz Šamca, a drugi negdje iz susjednih mjesta u Slavoniji.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...