domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Dom naroda Parlamenta F BiH usvojio izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu

Više sredstava za Županiju Posavsku

0 1.362

Zahvaljujući izaslanicima Kluba Hrvata, za tri županije dodatni kriteriji raspodjele kreditnih sredstava od MMF-a.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj izvanrednoj sjednici s 32 glasa za, 14 protiv i četiri suzdržana usvojio je Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM.

Usvojenim izmjenama i dopunama, Proračun za 2020. godinu je povećan za 11 posto s ciljem pomoći gospodarstvu koje trpi značajne štete zbog pandemije koronavirusa. Prema Izmjenama i dopunama koje je potvrdio Dom naroda čime su osigurani uvjeti stupanja na snagu, za potrebe pomoći gospodarstvu osigurano je 500 milijuna KM,  a značajna sredstva u iznosu od 200 milijuna KM preusmjerena su županijama, gradovima i općinama koji, kako je naglašeno,  podnose najveći teret krize.

Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2020 godinu prate izmjene i dopune Zakona o izvršenju Proračuna koje su također dobile potporu izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Zajedno s ovim zakonskim rješenjem usvojeni su i zaključci Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda te izaslanika Ivana Ivića kojim su uz broj stanovnika prema popisu iz 2013 godine pojedinim županijama osigurani i dodatni kriteriji prilikom raspodjele kreditnih sredstava. U pitanju su županije Posavska, Bosansko- podrinjska i Hercegbosanska. U slučaju prve dvije broj stanovnika množit će se s ponderom 2, a u slučaju Hercegbosanske s ponderom 1,5.

Potporu izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dobila je i Odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja F BiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Financijskoj plana Fonda solidarnosti, i Odluka o načinu izvršenja rebalansa Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.Usvojen je i prijedlog Zakona o rokovima i postupanju sudskim postupcima za vrijeme stanja nepogode na teritoriju Federacije.

Na prijedlog izaslanika iz Tuzlanske županije koji su sjednicu Skupštine zakazali za četvrtak 30. travnja te izaslanika iz Zapadnohercegovačke čija Skupština zasjeda sutra, predsjedatelj Martinović  nastavak sjednice zakazao je za ponedjeljak 4.svibnja. Izaslanici će uz ostalo raspravljati i o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a na dnevnom redu su i dvije odluke o prihvaćanju zaduženja s međunarodnim financijskim institucijama.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...