domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

PRO-Budućnost pomaže lokalnim zajednicama tokom pandemije

Pomoć stiže i u Domaljevac

0 648

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost osigurana je pomoć za više od 50 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 80.000 KM.

- Postavite ovdje svoj oglas -

U narednim sedmicama bit će podijeljeno skoro 1.200 paketa sa osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama građanima koji su najviše ugroženi pandemijom Covid-19. Osim paketa, pojedine općine i gradovi dobit će i dezinfekcijska sredstva, medicinske posteljine za izolatorije, materijale za šivanje maski i šivaće mašine, te hranu za javne kuhinje.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica. Nastojeći pružiti podršku kada je najpotrebnija, dio sredstava ovog projekta preusmjeren je za pomoć koja je pripremljena u dogovoru sa predstavnicima lokalnih zajednica.

„Od početka vanredne situacije mi smo u stalnom kontaktu sa našim zajednicama. One su nam uvijek na prvom mjestu. Iako je u osnovi našeg projekta izgradnja mira, uspjeli smo naći rješenje da pružimo urgentnu pomoć, jer je  logično da odgovorimo na njihove potrebe i pružimo podršku u ovim teškim vremenima“, kaže Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

Pomoć će biti dostavljena u lokalne zajednice, odakle će ih dijeliti timovi volontera, organizacije i štabovi civilne zaštite poštujući pravila zaštite od korona virusa. U nekim slučajevima će predstavnici jedne općine dostavljati pomoć svojim susjedima iz druge – poput Gračanice i Petrova, Teočaka i Ugljevika, Zenice i Zavidovića, dok će naprimjer, Prijedor, Modriča i Srebrenica maske koje budu šili dijeliti i u Sanskom Mostu, Odžaku i Bratuncu.

„Činjenica da i u ovakvim situacijama ljudi misle jedni na druge, pomažu jedni drugima i prelaze granice općina i entiteta da bi pomogli svojim susjedima, ma koje nacionalnosti oni bili, pokazuje ne samo da među ljudima postoji solidarnost, već da je ona veoma jaka. To je rezultat povjerenja koje smo zajedno gradili sve ove godine kroz PRO-Budućnost i koje ćemo nastaviti jačati i dalje“, kaže Behrem-Stojanov.

Paketi pomoći za lokalne zajednice kreirani su na osnovu njihovih potreba i zahtjeva. Kako pojašnjavaju u projektu PRO-Budućnost, uputili su pozive u 75 općina u kojima djeluju i u najkraćem roku javile su im se 53 sa zahtjevima za onim što im je najpotrebnije.  Budući da im je ostalo još sredstava, nadaju se da će u narednom periodu moći pružiti potrebnu podršku i preostalim zajednicama u kojima djeluju.

PRO-Budućnost

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...