domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Župna statistika za 2009. godinu (Bazik / Grebnice)

0 1.065

Sve nas je manje i manje. To nam potvrđuje i ovogodišnja statistika čije je podatke zabilježio i za naše stranice priredio fra Frano Oršolić, župnik naše župe. Po župnoj evidenciji tijekom 2009. godine u našoj župi (Grebnice i Bazik) kršteno je 15 djece. Dok je u istoj godini bilo 27 sahrana.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Bezmalo duplo više umrlih nego rođenih u našoj župi. Doduše, nisu svi rođeni u 2009. godini i kršteni te godine, ali odstupanja nisu drastična što u biti i ne popravlja lošu sliku gdje mortalitet čvrsto drži svoju poziciju.

Po istoj evidenciji bilježimo samo 5 vjenčanih parova u našoj crkvi uz prosječnih 15 krizmanika i 16 prvopričesnika.

Blagoslov kuća krajem 2009. i početkom 2010. godine pokazao nam je još neke statističke podatke koji će vjerujem biti zanimljivi našim posjetiteljima.

Naime, ove godine naš župnik je posjetio i blagoslovio 374 kuće u Baziku i Grebnicama gdje je evidentirano 1164 članova obitelji, odnosno naših mještana koji su primili Božji blagoslov. U tim obiteljima imamo 116 učenika koji pohađaju osnovnu školu, dok ih srednju pohađa tek 40. Nešto bolja situacija je na visokim školama gdje bilježimo 49 studenata iz Bazika i Grebnica.

Ako Bazičane posebno zanima  statistika za Bazik evo i nju smo pripremili uz pomoć našeg župnika.

BAZIK:

Blagoslovljeno kuća:  105

Blagoslovljeno obitelji:  112

Članova:  351

U inozemstvu:  42

Osnovna škola:  33

Srednja škola: 12

Studenata:  29

Što reći nakon ovakve statistike. Malo, malo… ili malo nas je al’ nas ima! Bilo kako bilo, to je to i nad ovakvom statistikom ne vrijedi plakati nego treba raditi.

Za orijentaciju onima koji slabije poznaju ranije stanje u Grebnicama i Baziku samo jedan podatak koji će reći mnogo.

Prije nekih 30-tak godina kada je autor ovog članka bio učenik u Grebnicama, u njegovoj generaciji je bilo 97 učenika (tri odjeljenja osmog razreda). A danas u svih osam odnosno devet razreda imamo 116 učenika.

Obeshrabrujuće, i dalji komentar nije potreban.

***

Zahvaljujemo župniku fra Frani Oršolić na ustupljenim statističkim podacima naše župe Grebnice.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...