domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

PROGNOZIRAMO: Tko će ući u Općinsko vijeće u Domaljevcu

Mala bara, a puno krokodila

0 1.997

Ništa nije sigurno i ništa se ne može sa sigurnošću tvrditi osim što bi Općinsko izborno povjerenstvo, još na dan izbora, već u 19,01 sati moglo priopćiti – Imamo načelnika!

- Postavite ovdje svoj oglas -

Na pragu smo novih Lokalnih izbora. U nedjelju, 15. studenog 2020. godine 7 političkih subjekata ukrstit će rukavice i „potući“ će se za 11 stolica (nisu baš fotelje) u Općinskom vijeću općine Domaljevac-Šamac.

Pred nama su najneobičniji izbori u povijesti naše mlade demokracije. Prvenstveno zbog situacije oko pandemije koronavirusa. Krizni stožeri su već izdali oštre mjere u svrhu borbe protiv ove pošasti i pravo je pitanje koliko će te mjere utjecati na izbornu promidžbu političkih subjekata i koliko će uopće biti regularnosti u izbornom procesu.

Teoretski, na papiru sve izgleda uredno, ali bojim se, u praksi bi moglo biti stanovitih problema. Ili će se jednostavno kršiti propisane mjere. Drukčije neće ići.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se poštovati svaka od mjera i hoće li svakom biraču biti omogućeno da na zakonit način izrazi svoju izbornu volju. Kada izbori prođu nadam se da ću imati rezultate s terena pa ćemo prokomentirati i ovu dimenziju izbora.

Druga zanimljivost ovih izbora je što po prvi put imamo samo jednog kandidata za poziciju Općinskog načelnika. Pomalo neshvatljiva i neočekivana situacija. U eri već razvijenog višepartijskog sustava uz čak 7 političkih subjekata nitko nije našao za shodno da kandidatu HDZ BiH suprotstavi svog protukandidata.

Još više iznenađuje kampanja aktualnog načelnika i trud HDZ BiH da promovira svog kandidata koji je  ionako već izabran. Netko se već lijepo našalio na tu temu; Americi treba 5 dana da nakon izbora sazna pobjednika, a kod nas izbori nisu ni počeli, a mi znamo tko će nam biti načelnik. Tako je i u Orašju, ali i još 5 općina u našoj državi. E baš smo za Ameriku Amerika.

Mislim da bi u ovom trenutku najzanimljivije bilo čuti prognozu tko će od 32 kandidata biti izabran u Općinsko vijeće Domaljevac-Šamac. Prognozirati nije lako i više je nego nezahvalno. Potrebno je imati relevantne pokazatelje, informacije iz tabora političkih subjekata. I opet u prognozama se može debelo fulati.

Za naše čitatelje ću to ipak učiniti. I ne samo da ću prognozirati koliko će koja stranka izboriti mandata nego ću navesti imena onih koji će proći u OV Domaljevac-Šamac.

Ako mislite da nije hrabro pokušajte vi.

Za načelnika znamo. Eh da je na kladionici pa makar koeficijent bio 1,05 KM zaradili bi puno na prognozi ako bi odigrali keca. Sigurna domaća pobjeda.

Idemo se malo pozabaviti vijećnicima, budućim vijećnicima, onima koji realno imaju ponajviše šansi da naredne 4 godine sjede u klupama Općinskog vijeće. Za neke od njih sam siguran da će nešto u tih 4 godine i reći.

Krenut ću onim redoslijedom kako su stranke ždrijebane i kako su politički subjekti posloženi na izbornoj listi.

HSP BiH

Prvi na redu su iz HSP BiH. Objektivno stranka koja ima malo izgleda da napravi ozbiljan posao. I oni sami bi bili prezadovoljni da dobiju jedno vijećničko mjesto. U Domaljevcu se već priča da je Ivo Njatin već prošao tako da nemam ništa protiv nego da Ivana Lucića proglasim kao kandidata koji prolazi u OV.

Zašto se priča da je Ivo već prošao ne znam. Sigurno postoji uporište u tim tvrdnjama i nemam potrebu da dalje oko izbornog rezultata HSP BiH špekuliram. Osim kada bih znao da su te priče čista predizborna patka. Osobno pak vjerujem da je istina i da Ivo može proći.

HDZ 1990

Recidiv do skora najmoćnije stranke na Općini. Upropastili su je ego i politički diletantizam nekolicine ljudi. Nekada i moja stranka koju sam napustio čim je počela ličiti na sestrinski HDZ. Ali to je već druga priča i neću sada na tu temu.

Moram priznati da su pet kandidata „Devedesetke“ iznimno simpatični i žao mi je što oni neće polučiti bolji rezultat od onog koji im prognoziram. S obzirom da je HDZ 1990 u Domaljevcu imao veliki broj svojih simpatizera držim da bi oni trebali osvojiti dva mandata.

Uz dužno poštovanje prema ostalim članovima sa liste držim da će u OV ući nositelj liste Alen Ćošković i druga na listi Marina Blažanović. U nekim kombinacijama „Devedesetka“ može ostati bez tog drugog mandata. Nitko im ne daje šansu da bi mogli osvojiti treći mandat, tako da su 2 vijećnika najrealnija prognoza za stranku u nestajanju. Otegotna okolnost im je opće stanje u stranci. Ne samo u Posavini nego i u cijeloj državi. Njihov predsjednik Cvitanović je pošao stazama prethodnika Bože Ljubića i time je odredio sudbinu najjače alternative HDZ-u BiH ikada. Ali i to je tema za neke druge izbore pa ćemo ju ostaviti za ta druga vremena.

Mato Rošić – Neovisni kandidat

Za Matu Rošića nikada nije bilo zime. Sa sigurnošću mogu reći da Mato Rošić prolazi u OV. Šteta za prekobrojne, pa time i rasute glasove koji mu neće trebati, a koje će osvojiti. No pravila su takva i tu se nema više što reći. Mislim da je Mato jedan od kandidata koji se s najviše sigurnosti može nadati da će proći.

Hrvatska stranka prava BiH

Mnoge zbunjuju ovi nazivi pravaških stranaka. Imamo dvije pravaške stranke koje se natječu kod nas. I obje imaju pa gotovo identične nazive. Čudi me kako je Središnje izborno povjerenstvo prihvatilo dvije stranke sa praktično istim nazivom da se natječu u izbornom procesu. Jedna je Hrvatska stranka prava BiH, a druga je samo skraćeno HSP BiH.

Ovo je rubrika za onu prvu izrečenu i ona na svojoj listi ima samo jednog kandidata. Đuro Topić iz Domaljevca svima znaniji kao Božo čovjek je za kojeg bi iskreno volio da uđe u Općinsko vijeće. Njegova stranka mi je najveća nepoznanica i zato je posebno nezahvalno prognozirati hoće li Hrvatska stranka prava BiH dobiti taj jedan mandat. U nekim kombinacijama Božo osvaja taj mandat, dok postoje kombinacije koje će Boži vidno otežati prolaz u OV. Zato ću tako i prognozirati ovaj mandat. Dakle, prolazi, ali sa rezervom. Možda nemam punu informaciju pa nas Božu ugodno iznenadi. Volio bih da je tako.

Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD – Milorad Dodik.

Objektivna snaga ove stranke na općini Domaljevac-Šamac više je nego nikakva. Zainteresiranost njihovih pristalica za OV u Domaljevcu ravna je nuli. Međutim, postoje interesi na relaciji Dodik – Čović i ne bi trebalo iznenaditi ako Dodik u Domaljevcu dobije svog vijećnika. Zauzvrat HDZ će dobiti u sredinama gdje SNSD ima prostora da pogura kandidata HDZ-a. Tako to partneri rade.

Procjena je da bi Danica Pejić mogla dobiti najviše glasova. Hoće li ih dobiti dovoljno da pomrsi račune nekomu u Domaljevcu, vidjet ćemo.

HDZ BiH

Stranka sa čak 15 kandidata na svojoj listi. Kod njih vlada užasna konkurencija. I kod njih je najteže prognozirati tko će ući u Općinsko vijeće. Jedina je to stranka na ovim izborima kod koje i teoretski neki od kandidata ne mogu ući u OV. Logično, jer ih na listi ima više nego što ima pozicija u OV Domaljevac-Šamac.

Nije tajna i nije nepoznanica da su neki od njih doslovno natjerani da idu na listu HDZ BiH. Ne zato što im je HDZ stran nego zato što sami nemaju ambicija kao političari koji bi sebi stvorili obvezu participiranja u Općinskom vijeću.

Iako bez ambicija, realno, neki bi se mogli progurati u OV. Ne vjerujem da će zbog toga liti krokodilske suze, ali brzo će se uvjeriti da biti vijećnik u ovakvoj konstelaciji i nije tako veliki problem. Važno je pojaviti se na sjednici OV i to je to. Nema tu velike filozofije. U takvim strankama obično predsjednik kluba misli za sve. Čak i onda kada nitko ne misli dežurni za izreći stav stranke je tu. Ostali trebaju samo dići ruku kada za to dođe vrijeme. Nije ovo eksplicite prigovor HDZ BiH, nego je riječ o pravilu kod velikih stranaka u BiH. Jednostavno tako se u „demokratskim“ strankama radi i nema tu velike priče.

Tko će proći u Vijeće i tko će biti tzv. zakonodavna vlast u naredne 4 godine.

Doktor Mato Hrskanović nije slučajno nositelj liste i nikad nije bilo da nositelj liste nije prošao. Barem koliko me sjećanje služi.

Po broju potpore koju ima na društvenim mrežama u prvi plan se probija Drago Kobaš iz Grebnica koji također ne bi trebao biti sporan za prolaz u OV.

Iako je Matijas Pejić čak 14. na listi također ima dobru potporu i već je skupio dosta lajkova. Nadam se da su ti lajkovi iskreni i da će Matijas dobiti jednaku podršku i kod stavljanja križića na izbornoj listi na dan izbora.

Sljedeći tko bi mogao ući u OV sa liste HDZ BiH je Ivo Pranjić.  A nakon njega i Mandica Špionjak. To je već 5 vijećnika iz HDZ-a BiH i s tim brojem trebala bi se zatvoriti lista vijećnika za OV Domaljevac-Šamac.

Šesti mandat koji donosi i apsolutnu vlast realno nedostižan je za HDZ. Izborni prag od 3% otvara mogućnost manjim strankama da dođu do tog jednog mandata kojeg svi priželjkuju. Tako da šesti mandat nosi jako puno glasova i zaista je teško osvojiti ga. No nikad ne reci nikad. Dovoljno je da netko podbaci i HDZ-u BiH bi se otvorila šansa do apsolutnog  uspjeha. Ako se to i desi od preostalih kandidata najviše izgleda da prođu imaju Barbara Ćošković, Josip Grgić i Miroslav Piljić. Tko točno od njih ovisit će o politici stranke. To smo i do sada mogli vidjeti kod velikih stranaka. Uvijek su najviše glasova dobivali oni komu sreću udijeli stranka. Stranka ima svoje favorite i raznim se metodama dolazi do rješenja da upravo stranački favoriti dobiju najviše glasova. Nisu tu uvijek najbolji. Nisu to nikada najbolji. Neće bit ni sada. Stranačka stega zna biti tako okrutna da unaprijed eliminira kvalitetne kandidate. Jer kako drukčije objasniti zašto neki iznimno kvalitetni kandidati (viđeno na ranijim izborima), nisu mogli dobiti dovoljno glasova da prođu na listi svoje stranke.

Za sve nas bi bilo najbolje da neki nikada ne prođu, ali to je ipak unutarnja stvar stranke pa se ne bi trebali miješati u njihov izbor.

Za kraj treba istaći da će biti vrlo zanimljivo vidjeti koga će HDZ postaviti za Predsjednika OV. Nadam se da će ta osoba, koja objektivno to i zaslužuje, moći proći u OV. Šteta i nenadoknadiv gubitak za sve nas će biti ako HDZ odluči drukčije.

Posavska stranka

Na kraju je ostala još Posavska stranka. Ona naša, domaća, koja se najmanje voli. Takvi smo mi Posavci, sve tuđe nam je bolje. Možda nekada to i nije tako loša filozofija, ali nekada ju je i teško shvatiti.

Od kako se pojavila na političkom nebu Posavska stranka je uvijek osvajala makar jedan mandat. Ne sumnjam da će tako biti i na ovim izborima. Stranka ima samo jednog kandidata.

Đuro Kesić Pole da ponovi rezultat s prošlih izbora on ima osiguran mandat. Ne vidim zapreke da se to ne dogodi. I bilo bi pravo čudo da Posavska stranka po prvi put ostane bez mandata. Svojim apstiniranjem od aktivnog političkog djelovanja valjda sam pojačao stranku, da se našalim i na svoj račun. Nije mi strano.

Da Posavska i ne uspije to ne bi bio samo gubitak za tu stranku nego bi to bio gubitak za cijelu Općinu (osim za HDZ BiH, naravno), jer kapacitet koji bi Pole donio u Vijeće upriličio bi novu dimenziju političkog pluralističkog potencijala. Svojim iskustvom pokazao bi mlađima što znači biti vijećnik, a svima bi pokazao što znači biti istinska i ozbiljna oporba. Ali i o Posavskoj stranici više nakon što prođu izbori.

Eto to bi bila analiza izbora koji su pred nama i analiza političkih kandidata koji objektivno imaju najviše izgleda da uđu u OV Domaljevac-Šamac.

Sigurno ste primijetili da imamo 12 boldiranih imena. Što znači da je jedno ime viška budući da u OV ima samo jedanaest stolica. Tko je višak? Rekao bih da sve ovisi o broju dopisnih glasova SNSD-a. Ako ih nemaju najmanje 80 neka se pozdrave sa OV u Domaljevcu. U suprotnom netko će iz Domaljevca na klupu za rezervne igrače. Ne bih volio da se utakmica tako odigra, jer nitko iz Domaljevca nije zaslužio da ispadne žrtva jedne može biti nekorektne politike. Najmanje mi smeta da imamo vijećnika iz Brvnika, samo ako će to biti pošteno.

Ima naravno još izbornih kombinacija. Svatko može zakazati. Ali je vrlo izvjesno da nećemo imati nekih iznenađenja osim ako bi HDZ BiH osvojio i šesti mandat onda bi to bilo prvorazredno iznenađenje. Ili možda ne bi.

Dakle, ništa nije sigurno i ništa se ne može sa sigurnošću tvrditi osim što bi Općinsko izborno povjerenstvo, još na dan izbora, već u 19,01 sati moglo priopćiti – Imamo načelnika!

Pozivam čitatelje koji se bave politikom i sve druge koji iskažu interes da iznesu svoje mišljenje. Da iznesu svoje prognoze. Bilo u komentarima na našoj web stranici bilo kroz postove na Facebooku. Pa ćemo s većim guštom nakon izbora komentirati kako je tko prognozirao.

Perica Dujmenović / domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...