domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

NK “Korpar” iz Grebnica

0 2.178

Nogometni klub Grebnice osnovan je 1956. godine od strane skupine zaljubljenika u nogometnu igru na čelu sa Josom Prgomet, koji je bio i prvi predsjednik kluba. «Plavo-bijeli» klub je, a kako drugačije u Grebnicama, dobio naziv «Korpar» koje ime je zadržao do današnjih dana.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Tajnik kluba je bio Luka Abramović, a rizničar Marko Damjanović. U prvom timu igrali su: Marko Marošević, Pero, Mijo, Roko i Đuro Stanić, Iljo i Mijo Tuzlak, Marko Damjanović, Joso, Luka, Mato, Ivo i Mijo Abramović, Tunjo, Ilija i Marijan Blažanović, Marko Tunjić i Ivo Cuculić.

Prvo igralište je napravljeno na «Barama», a zatim «kod Ruške», a današnje igralište na «Snogama» koje može primiti oko 4.000 gledalaca, izgrađeno je 1970. godine. Jedan od dugogodišnjih aktivnih radnika u klubu, bio je Ilija Mijić.

Već u sezoni 1958/59 «Korpar» je ušao u društvo poznatih posavskih momčadi: Sloge, Dinama, Podrinja, Graničara i drugih. Nakon toga, do sezone 1971/72 kada je postao prvak Međuopćinske lige – zapad i ušao u Podsaveznu ligu Brčko, Korpar nije bilježio veće razultate i tavorio je u nižem rangu takmičenja. Taj novi uspon «Korpara» donijela je momčad: Franjo Špionjak, Slavko Kobaš, Niko i Ilija Mijić, Ivo Abramović, Marko i Anto Ivanović, Ivica i Joso Tunjić i Ivo Brkić. Ta ekipa se istovremeno smatra najboljom u povijesti «Korpara».

Najveće zasluge za formiranje i uspjehe te zlatne generacije imao je Mijo Abramović – Mirzi koji je predsjednik NK «Korpar» bio 26 godina, od 1959. do 1985. godine. Mnogi igrači iz te slavne momčadi prešli su kasnije u jače klubove. Tako su Ivica i Joso unjić otišli u «Jedinstvo» iz Brčkog, a nekoliko sezona je u tom klubu igrao i Marko Ivanović. Ivica Tunjić je karijeru završio u prvoligašu «Dinamo» iz Vinkovaca, a kasnije je bio nogometni sudac.

Grebničani su sve do sezone 1977/78 uspješno igrali u rangu sa Kombinatom, Proleterom, Majevicom, Napretkom, Slogom, Rudarem…, jakim ekipama od kojih su mnoge kasnije postale članice Regionalne i Republičke lige. U toj sezoni «Korpar» završava na 10. mjestu, ali naredne sezone ispada iz novoformirane Posavske lige, da bi 6 godina proveli u općinskoj ligi iz koje se praktično ispasti nije moglo. Tek 1984/85. plasiraju se u Posavsku ligu i iste godine postaje prvak sa 7 bodova više od drugoplasiranog.

U to vrijeme, između ostalih, za klub su igrali: Josip, Luka, Marijan i Ilija Tunjić, Mato i Đuro Stanić, Perica Mašić, Ivan Čuljak, Dragan, Željko i Ivo Mijić, Marko Cuculić, Luka i Zlatko Abramović, Mladen Špionjak, Marijan Kobaš, Zlatko Tuzlak, Ilija Brkić, Ivo Ević, Stipom Šapina, Ivo Dubravac, Ištvan Ivanović, Franjo Pajić…

U prvo nastupu u Međuopćinskoj ligi u sezoni 1986/87, grebničani su osvojili drugo mjesto iza «Partizana» iz Kostrča. Naredne sezone su bili treći, a 1988/89 završavaju na petom mjestu, što ponavljaju i u narednoj sezoni. U sezoni 1990/91 «Korpar» postaje prvak Međuopćinske lige.

O Nogometni klub iz Grebnica je zadržao svoje ime i nakon Domovinskog rata. Bio je i ostao „Korpar“. Takmiči se u Drugoj županijskoj ligi i trenutno su prvi. Predsjednik kluba je Lušić Milenko. Trener ekipe je Đuro Kobaš. Kapiten ekipe je Velimir Ević. Standardna postava: Elvir Vajzović, Perica Blažanović, Danijel Mijić, Grga Marošević, Filip Šimić, Đuro Kobaš, Ivica Benković, Velimir Ević, Goran Simić, Željko Breškić, Ivan Brkić, Ivica Nedić, Josip Nedić, Danijel Brašnić, Krunoslav Kobaš…

________________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao negdje 2009. godine (točan datum nije utvrđen) i preuzet je iz arhiva portala domaljevac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...