domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

Advent u Domaljevcu

0 1.939

Dugogodišnja manifestacija pod naziv “Božićna radost” koju su općinske vlasti organizirale u Domaljevcu pred svaki Božić nastavlja svoju tradiciju, ali od ove godine pod nazivom “Advent u Domaljevcu”.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Obično u zadnjoj nedjelji adventa Općina organizira na središnjem mjesnom trgu u Domaljevcu druženje građana općine. Tako je bilo i ove godine. Uvijek je ta manifestacija organizirana pred sam Božić. Logično, jer da je koji dan ranije posjećenost manifestaciji bi bila kudikamo slabija. Razumije se, veliki dio stanovništva općine je u inozemstvu i uvijek se kalendar manifestacije dirigira prema kalendaru njihovog dolaska u zavičaj. Tu se nema previše izbora i teško da bi imalo smisla bilo što promijeniti.

Ali ono što se može promijeniti i što je promijenjeno je sam naziv manifestacije. Umjesto dugogodišnjeg naziva “Božićna radost” od ove godine manifestacija nosi naziv “Advent u Domaljevcu”. I što se još promijenilo? Općinski načelnik. Nova vlast. A osim toga rekao bih ništa više. Uglavnom sve je ostalo po starom protokolu. Jedino je vlast promijenila naziv manifestacije i na tomu se priča završava.

Osobo mislim da nije trebalo mijenjati naziv manifestacije. Poglavito zato što se osim naziva nije promijenilo ništa drugo. Ako bi se vodili istim načelom onda bi trebali promijeniti naziv Domlječkoj tkanici, festivalu domlječke sarme i svim drugim kulturnim i društvenim događajima na općini.

Čak štoviše naziv Božićna radost je primjereniji od Adventa u Domaljevcu. Ponajprije iz razloga što manifestacija na središnjem trgu u Domaljevcu nema obrise manifestacije sličnog naziva koje imamo u mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske i Europe. Advent ili vrijeme došašća je period od 4 tjedna i nazvati manifestaciju po adventu značilo bi da se kulturni događaji organiziraju cijelo vrijeme ili veći dio vremena kroz ta 4 tjedna adventa. Doduše nije samo druženje na trgu jedini događaj koji smo imali, bio je tu koncert, jedna priredba, uključujući školsku priredbu čak i dvije. Ali da je bilo riječi o nekakvoj cijeloadventskom sadržaju o tomu nema ni govora. Nema, zato što su naši kapaciteti onakvi kakvi jesu i teško da možemo napraviti nešto više od ovoga što već imamo. I to ne treba sporiti i iluzorno je očekivati možda više od toga.

U konačnici ipak je priličnije da imamo jednu manifestaciju koju ćemo organizirati povodom dolaska Božića i sva logika nalaže da je naziv Božićna radost daleko primjereniji nego Advent u Domaljevcu.

Kamo sreće da imamo advent kakav je recimo u obližnjoj Županji. Ali nemamo. A ovo što imamo je naše i vjerujem da će se obilježavati još dugi niz godina u ovoj formi. Možda će se nazivi mijenjati, ali ako je samo to imperativ onda se nemamo čime baš pohvaliti.

Meni kao Bazičaninu još je jedna stvar zapela za oko i volio bih da organizatori o istoj povedu malo više računa. Naime, na trgu u Domaljevcu mogli smo vidjeti mahom lica osoba iz Domaljevca. Broj Bazičana i Grebničana bio je vrlo mali. Druženje u ime radosti Božića trebalo bi biti u duhu tog velikog katoličkog blagdana. To znači da bi bilo lijepo na trgu vidjeti daleko veći broj onih građana naše općine koji nisu samo iz Domaljevca.

Ako se priredba organizira samo za Domaljevčane, onda se u tome uspjelo. Znam da to nitko neće priznati, ali očito da apstinencija Bazičana i Grebničana postoji i da oni imaju svoje razloge zašto ne hrle na Advent u Domaljevcu. Ne potruditi se da se ti razlozi eliminiraju veće je zlo nego sam činjenica da se jedna općinska manifestacija pretvorila u lokalni dernek. Mogu Domaljevčani sami, ne treba im nitko drugi! Možda zvuči zlurado, ali nije, to je činjenica nad kojom bi se trebali zapitati, nitko drugo do sami Domaljevčani. Pa ako baš hoće Advent u Domaljevcu samo za sebe onda će ga i imati. Vjerujem da se ostali građani naše općine neće truditi da im pokvare taj ugođaj. A Božić i poruka koju Božić donosi ide u prilog suprotnom. Druženje, ljubav, tolerancija, razumijevanje i nadasve pružena ruka onima koj možda misle drukčije je ono što bi za vrijeme adventa i napose na Božić morali pokazivati jedni prema drugima.

A kako je bilo na trgu ne treba previše opisivati. Sadržajno, jednako kao i ranijih godina. Kuhano vino, krofne, kolači, par štandova gdje su se prodavale lokalne rukotvorine te podjela paketića djeci i na kraju neizbježan vatromet su klišej koji smo viđali godinama. Tko voli mora priznati da je lijepo, a bilo je lijepo jer je na trgu bilo svijeta i manifestacija je relativno dobro propraćena. Većina Domaljevčana je bila na trgu i to je to.

Malo je kiša povremeno kvarila ugođaj, ali dva šatora su odradila svoje tako da ni kiša nije predstavljala poseban problem. Par fotografija koje smo postavili uz ovaj tekst preuzeli smo sa službene stranice općine Domaljevac-Šamac. Ipak fotografije sve bolje dočaraju nego kakav tekst.

P.D. | domaljevac-samac.com

 

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...