domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

U Domaljevcu održana promocija za tri zbirke pjesama

Kulturni događaj koji plijeni pozornost

0 1.323

U petak 11. lipnja kako smo i najavljivali održana je promocija knjiga dvojice posavskih autora. Jednu knjigu potpisuje Domaljevčanin Đuro Kesić Pole, a druge dvije nam dolaze od etabliranog posavskog pjesnka iz Oštre Luke Stjepana Đurčevića Stipe.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Hrvatski kulturni centar u Domaljevcu bio je poprište promoviranja čak tri knjige poezije. Jednu knjigu predstavio nam je Đuro Kesić Pole iz Domaljevca kojeg čitalačka publika pamti po tri prethodno izdane knjige gdje ističemo “Leksikon domlječkih riječi, izraza i primenki” djelo vrijedno divljenja s kojim će Pole ući u anale domaljevačke kulture i pisane riječi.

Oba autora su govorila o svojim knjigama. Svaki od njih je pročitao po nekoliko svojih pjesma iz knjiga koje su predstavljali, a okupljena publika nije krila oduševljenje i svako izlaganje je nagradila pljeskom.

Osim dvojice autora u ulozi promotora knjiga našao se i Perica Dujmenović koji je okupljenima predstavio sva tri izdanja. Rekao je ponešto o autorima, ali i o njihovim djelima predstavivši ih kao reprezentativne uratke gdje svaki zavrijeđuje pozornost čitateljske publike.

Naslov knjige autora Đure Kesića Poleta inspiriran je govorom domlječkog kraja. “Njekad njako” je zbirka pjesama iz Domaljevca i o Domaljevcu. Autor je koristeći domaljevački kolokvijalni jezik satkao čitavu zbirku pjesama gdje, doslovno, svaka pjesma odiše kolokvijalnim jezikom tj. govorom starih Domaljevčana. Govor koji polagano izumire i kojeg mijenja standardizirani književni govor makar dijelom ostat će sačuvan u ovoj zbirci poezije. Otuda vrijednost ove zbirke pjesama, jer osim pjesničke intonira i kulturološku vrednotu domaljevačkog kraja, a njihov kolokvijalni govor čuva od zaborava.

Zbirka pjesma “NJekad njako” (književno “Nekad nekako”) nije samo dokument kolokvijalnog govora, nego je i pečat domaljevačke kulture budući da same pjesme govore o socijalnom i društvenom karakteru stanovnika domaljevačkog kraja. Prepoznaju se likovi i njihova djela, zgode i nezgode, individualne karakteristike i osobenosti pojednih stanovnika Domaljevca. Njihovi karakteri, kulturni život, socijalni odnosi i sve drugo po čemu su Domaljevčani međusobno poznaju, a bez da se u pjesmama imenom etiketiraju i prozivaju.

S druge dvije zbrirke pjesama predstavio nam se pjesnik iz Oštre Luke Stjepan Đurčević Stipa. On je u petak predstavio svoje dvije zbirke poezije. Prva tiskana još prošle godine koja nosi naziv “Pjesme od srca” predstavljena je tek u petak u Domaljevcu. Epidemiološke mjere i poznata situacija oko pandemije koronavirsa nisu omogućile okupljanje ljudi tako da nije bilo prostora da se organizira promocija ove knjige. Ali nikad nije kasno, pa tako ni kada je u pitanju bila sedma zbirka pjesma Stjepana Đurčevića Stipe. Predstavljena je usporedo sa osomom zbirkom pjesama koja je iz tiska izašla upravo ovih dana. Ta osma Stipina zbirka pjesama nosi naziv ” U prostoru praznine“.

Obje Stipine zbirke pjesama sadrže veliki broj naslova gdje dominiraju pjesme sa ljubavnom tematikom. Autor na izvanredan način stvara rime koje govore o ljubavi. Možda onoj mladalačkoj, možda je riječ o željenim i nedosanjanim ljubavima. Možda su pak plod istinskih ljubavnih avantura za koje opet ne znamo niti možemo dokučiti jesu li bile stvarne ili ipak imaginarne.

Kako se kaže u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno. A kada riječ uzme pjesnik, e tu se već može reći da pjesnici stvaraju i ono što ljubavi i rat nisu u stanju. Nadilazi ih oboje jer pjesničke slobode, misli i lutanju nemaju granica, a širina izražja im je beskonačna.

Zagonetnost Stjepinih stihova čine ih privlačnim brojnoj publici. Jer kako je jednom prigodom pjesnik i sam rekao svatko se može naći u njegovim pjesmama. Onaj tko čita Stipine pjesme uistinu lako se može uživjeti u njih i stvoriti si osjećaj da je pjesnik svoje pjesme pisao baš o onima koji čitaju njegove pjesme. Da taj Stipin čarobni svijet prožet ljubavnim temama doživite potrebni su vam Stipine knjige i samo malo mašte.

Inače promociji ju posjetio skroman broj poklonika poezije i pisane riječi. Epidemiološke mjere su se morale poštivati i sam događaj protekao je u duhu propisanih mjera, ali i trenutačne situacije u kojoj se osjeti odmak od lockdowna i velikog pritiska koje je zaključavanje stvaralo na raspoloženje građana.

Promociji su nazočili prijatelji i gosti iz susjednih općina Orašja i Bosanskog Šamca. Kamere su zabilježile prisutnost općinskog načelnika Stjepana Piljića, ali i nekadašnjeg općinskog načelnika Željka Josića kao i stanovit broj znatiželjnika iz svijeta politike, kulture, crkve i drugih sfera društva s područja općine Domaljevac-Šamac i susjednih općina.

Kulturni program su začinili glazbenici Elvis i Ivan koji su uz pomoć gitara i prelijepog glasa sve nazočne zabavili s nekoliko glazbenih numera.

Medijski pokrovotelj bila je mlada i perspektivna televizija Sava iz Domaljevca koja je sve zabilježila svojim kamerama.

A na kraju promocije organizatori su osigurali prigodan domjenak gdje su se svi okupljeni počastili pićem i hranom uz prijatno ćaskanje i druženje.

Za domlajevac-samac.com priredio Perica Dujmenović

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...