domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

IZBORNA UTRKA: Praznik demokracije ili obična farsa

Lokalni izbori 2020

0 1.772

Lokalni izbori će se održati 15. studenog ove godine. Krasit će ih posebnosti kakve do sada nismo imali. Rekao bih da će biti prilično drukčiji u odnosu na prethodne opće izbore i izbore općenito.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Po prvi put općina Domaljevac-Šamac ima samo jednog kandidata za Općinskog načelnika. Jednako tako i susjedno Orašje u ove izbore ide sa već izabranim načelnikom. Da nam je netko prije dvadesetak ili čak manje godina prognozirao ovakvu komotnu situaciju za izbor općinskih načelnika nitko mu ne bi vjerovao. Zar da u demokraciji sa višepartijskim sustavom imamo sam jednog kandidata. Odnosno, da samo jedna stranka kandidira svog igrača u demokratskim sustavima prosto je nepojmljivo. Osim ako smo zatrli demokraciju i ako smo se vratili u jednoumlje i jednostranački sustav?!

Istina je, rekao bih, negdje između. Formalno i dalje imamo višestranačje, ali dešavanja na terenu nam govore da izuzev te formalnosti imamo samo jednu stranku koja je katica za sve. Sve ostale stranke samo su višestranački folklor.

Osim vladajućeg HDZ BiH, koji je praktično bez borbe dobio načelničku poziciju, niti jedna druga stranka im nije imala snage suprotstaviti svog kandidata. Čudo bi tek bilo da se na taj korak odvažio neki neovisni kandidat.

Bit će da je hrabrosti ponestalo onog trena kada je sva oporba shvatila da je manja od makova zrna. Imati kandidata za načelnika može samo jaka stranka sa jakom izbornom bazom. A ako se od oporbe nitko nije odvažio na taj korak to može samo značiti da je oporba mrtva. U smislu izbornog potencijala, razumije se. Oporbene stranke ipak imaju nekakve svoje stranačke liste s kandidatima koji će konkurirati za Općinsko vijeće. Njihove kandidature daju nekakav privid višestranačja, a u stvarnosti sve je žalosno i puno je bliže običnoj višestranačkoj farsi nego istinskom prazniku demokracije.

Tko će se ove godine boriti za stolicu u Općinskom vijeću općine Domaljevac-Šamac slijedi u nastavku. Prijavljeni politički subjekti sa svojim kandidatima su tu. Redoslijed koji objavljujemo istovjetan je redoslijedu koji je postavljen na službenim stranicama CIK/SIP-a.


HSP BIH

1 IVAN LUCIĆ
2 JELENA PETRIČEVIĆ
3 DRAGAN DUBRAVAC
4 KATARINA LEOVAC
5 MARINKO BLAŽANOVIĆ
6 ANKA LUCIĆ
7 ANTO KOTURIĆ


HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990

1 ALEN ĆOŠKOVIĆ
2 MARINA BLAŽANOVIĆ
3 MARIJANA TUZLAK
4 MATEJ JAKOBOVIĆ
5 IVANA VORGIĆ


MATO ROŠIĆ- NEOVISNI KANDIDAT


HRVATSKA STRANKA PRAVA BIH

1 ĐURO TOPIĆ


SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA – SNSD – MILORAD DODIK

1 DANICA PEJIĆ
2 PETAR SIMIĆ
3 JOVANKA ANTIĆ


HDZ BIH-HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH

1 MATO HRSKANOVIĆ
2 BARBARA ĆOŠKOVIĆ
3 DRAGO KOBAŠ
4 MANDICA ŠPIONJAK
5 JOSIP GRGIĆ
6 KATARINA LUKAČ
7 MIROSLAV PILJIĆ
8 MILJENKO LUŠIĆ
9 SNJEŽANA KLARIĆ
10 IVO PRANJIĆ
11 MIRA ĆORLUKA
12 ŽELJKO LUCIĆ
13 MARIA JOSIĆ
14 MATIJAS PEJIĆ
15 MARKO MAJIĆ


POSAVSKA STRANKA

1 ĐURO KESIĆ


Ukupno 32 kandidata za 11 pozicija. Približno, svaki treći će biti izabran u OV.

A imaju li svi podjednake šanse da u naredne 4 godine slušajući stranačke direktive dižu ruke kada im se to zapovijedi? Naravno da nemaju. Ne bi bilo korektno da imenujem bilo koga, ali otprilike tkogod iole prati politiku zna na čije ime, kladioničarskim žargonom rečeno, uz poraz kod kuće donosi veliki koeficijent.

Nevažno. Važno je tko će proći i tko će 4 godine imati čast predstavljati građane općine Domaljevac-Šamac u zakonodavnom tijelu općinske vlasti. Doduše, veći dio njih neće predstavljati ni samog sebe. Bit će stranački poslušnici i radit će onako kao im se iz stranke zapovijedi. A to znači da će neko od njih doslovno prespavati 4 godine u vijećničkim klupama.

Do sada smo imali praksu da jedan od dva HDZ-a osvoji 5 mandata. Onaj drugi koji ne uspije osvojiti tih 5 mandata obično osvoji 3-4 mandata i time se zacementira u oporbi. A onaj HDZ sa osvojenih 5 mandata lovi taj šesti od ostatka strančica kako bi formirao vijećničku većinu i time sebi osigurava četverogodišnju vladavinu.

Ono što se da odmah da primijetiti HDZ 1990 više nije ono što je bio. Od nekadašnje najjače stranke na općini sveli su se na broj kandidata koji da prođu svi ne bi mogli sastaviti većinu u OV.

Kako će ove godine proći na izborima teško je prognozirati, ali mislim da bi i oni sami bili prezadovoljni kada bi osvojili 2 mandata. Od komotne vlasti sveli su se na beznačajnu oporbu. Sami pali, sami nos slomili. Jer nitko takvom potonuću stranke nije pridonio do oni sami.

Kako se vidi ponovo imamo dva HSP-a. Jedan je kandidat među njima s pedigreom pravaške provenijencije, dok ostali, ako se neće naljutiti, formalno jesu u HSP-u, ali samo zato što nemaju mjesta na listi HDZ BiH. Slobodno se tako može reći jer HSP BiH je već pokazao svoje istinsko lice i oko njihove političke orijentacije ne treba dvojiti.

Neovisni kandidat Mato Rošić se nada proći kao i većina drugih. Hoće li uspjeti vidjet će se nakon izbora. Vjerojatno će izlaznost biti ključna, a dopisni glasovi će svakako biti ti koji će donijeti potrebnu prevagu.

Na ovim izborima Posavsku stranku predstavljat će sam Đuro Kesić Pole. Kandidat Posavske stranke koji je i do sada osvajao ključne glasove stranke. Time što je sam ne mijenja njegove šanse da osvoji taj jedan mandat s kojim Posavska stranka računa, a koji joj objektivno u ovoj konstelaciji snaga i pripada.

Ono što je novo i što ove izbore također čini neuobičajenim je lista Dodikovog SNSD-a. Lista građana srpske nacionalnosti će pokušati izboriti jedno mjesto u OV u Domaljevcu. Realno, do tog jednog mjesta mogu lako doći, a sve više od toga za njih će biti nemoguća misija. Kao i za mnoge druge iz plejade siromašne oporbe.

Mnogi će se zapitati otkuda sada Dodik (SNSD) u Domaljevcu?! Što oni imaju tražiti u jednoj sredini koju su do prije par godina gledali preko nišana? Da ne bude zabune, nemam ništa protiv njihove kandidature. Ne znam zašto nisu iskoristili svoje biračko pravo i ranijih izbora. Samo, priznat ćete, njihovo pojavljivanje na izborima u Domaljevcu je pravo iznenađenje. Ili možda nije?

Možda se može prozrijeti takva odluka SNSD-a. Koja iako iznenađuje u ovoj izbornoj priči ima karakter obojen logikom.

Naime, poznat je savez Milorada Dodika i Dragana Čovića. Njih dvojica prave razne kombinacije na terenu i međusobno se nadopunjuju tamo gdje ima prostora. Jedni drugima osiguravaju glasove i pomažu se pri stvaranju većine u vijećima na lokalnoj razini. Rade to i drugi pa im čovjek to ne bi trebao zamjeriti. Braća su se uvijek slagala pa što ne bi Dodik i Čović.

Ipak se nameće pitanje što su zamislili u Domaljevcu? Otkuda odjednom interes građana srpske nacionalnosti da ciljaju na to jedno mjesto u OV u Domaljevcu? I da ga dobiju, to vijećničko mjesto im ne može osigurati ništa. Bili bi apsolutna manjina i cijeli mandat bi sjedili negdje u ćošku, kao i većina drugih oporbenjaka, i čekali da im prođe to četverogodišnje razdoblje.

Hoće li možda u Domaljevcu možebitno izabrani kandidat SNSD-a biti nekakav faktor? Ima li izbor jedno od ovih troje s liste ikakvog smisla? Bit će da ima, jer njihova kandidatura nije slučajna.

Već je u ranijem dijelu teksta rečeno da je u Domaljevcu praksa da vodeća stranka osvoji 5 (od 11) mandata. Za većinu i preuzimanje vlasti potrebna im je još samo jedna ruka (6/5).

Prognoze su da će tih 5 mandata ovaj put uzeti HDZ BiH. Već imaju načelnika i 5 mandata za njih ne bi trebao biti problem. Veći problem će biti ako među tih 5 ne bude onih 5 najboljih sa liste. A do toga će teško doći jer rang listu ne kreiraju birači nego ju stranka složi po svojim preferencijama. Tehnički se taj privid biranja odradi na terenu, ali u stvarnosti stranka je ta koja odredi tko će proći, a tko ne. To je pak za ovu priču manje bitno. Puno je važnija ta šesta ruka koja nedostaje.

Izborni sustav je takav da svima koji su se kandidirali pruža velike izglede za prolazak u OV. Kvota od 3% nije nedostižna. Ako se „devedesetka“ uspije rekuperirati i organizirati pa da osvoji 2 mandata, onda cijeloj preostaloj oporbi neće ostati više od 4 mandata. Za ta 4 vijećnička mjesta borit će se 5 političkih subjekata. Najmanje jedan od njih će ostati kratkih rukava. A tih 5 političkih subjekata su zapravo razlog zašto HDZ BiH neće lako doći do svog 6. mandata. Taj šesti mandat nosi puno glasova i uistinu je teško doći do njega. Puno će ovisiti o dopisnim glasovima, jer oni izbornu matematiku mogu okrenuti naopačke.

Ali ako HDZ BiH osvoji tih predviđenih 5 mandata pitanje je s kim oni to mogu u koaliciju i tko će im se pridružiti kao šesti.

Za većinu oporbe dao bih ruku da neće s HDZ-om. Zna to i HDZ. Bingo, eto odgovora na pitanje otkuda SNSD u izbornoj priči u Domaljevcu. Da, vijećnik SNSD-a bi mogao biti 6 ruka HDZ -u BiH u sastavljanju većine u Općinskom vijeću.

To bi bila ruka koja bi non-stop visjela u zraku. Pa kad se umori ljevica, zamjeni ju desnica i tako do kraja mandata. Zauzvrat, ništa zauzvrat… Dug će biti vraćen Dodiku istom mjerom. Vjerojatno u Derventi ili Bosanskom Brodu ili negdje drugdje gdje će hrvatski izabrani vijećnik podupirati politiku Milorada Dodika.

Da sada ne prejudiciram dalje, sačekajmo izborne rezultate i stvaranje nove vijećničke većine pa ćemo vidjeti koliko je ova analiza utemeljena.

A ono što nećemo čekati dok izbori ne prođu je spisak onih koji će na ovim izborima glasati izvan BiH. Riječ je o građanima općine Domaljevac-Šamac koji su prijavili inozemne adrese boravišta, a na koje će im Središnje izborno povjerenstvo poslati glasačke listiće. Pojednostavljeno rečeno, riječ je o glasanju putem pošte. CIK/SIP je već objavio popise odobrenih prijava za glasanje izvan BiH. Niže objavljujemo izvode s tog popisa za općinu Domaljevac-Šamac.

A upravo ti popisi su digli veliku prašinu na društvenim mrežama. Kako i ne bi. Prvo, letimičnim pogledom na taj popis vidi se da tu ima kriminala k’o u priči. A drugo, istu stvar smo imali prošle godine. I svi znamo da su ti dopisni glasovi izravno utjecali na izbor zastupnika (prije dvije godine u Skupštinu ŽP). I tada se reagiralo. Međutim, CIK/SIP je nonšalantno prešao preko svih prijava i proglasio je izborne rezultate regularnim. Ne znamo da je itko odgovarao, a prevare su bile tako očite. Ista je stvar i ove godine. Doduše, CIK/SIP se kao nešto trznuo i radi na regularnosti tih prijava. Odbio je blizu 28.000 prijava koje su bile više nego očito krivotvorene. Ali je odobrio 101.771 prijavu za koju su provjerili da je kod njih kao sve uredu. Od tog broja za općinu Domaljevac-Šamac odobreno je 648 prijava. Tih 648 glasova će u velikoj mjeri utjecati na izborni rezultat. Izvod iz popisa CIK/SIP-a donosimo u nastavku.

Napomena: Ako se jedan ili oba popisa ne učitaju odmah osvježite svoj browser i tada bi se tabela trebala učitati

Možete sami pogledati o kakvim se prevarama radi. Koliko tu ima kriminala. Više je nego jasno da je veliki dio sa ovog popisa lažno prijavljen. Većina njih i ne zna da su prijavljeni. Riječ je o osobama koje su u pravilu nezainteresirane za izbore u BiH. Kao takvi ne prate jesu li na biračkom popisu i općenito ih situacija oko izbora ne zanima. To znaju stranački aktivisti. Tada oni stupaju na scenu… Ostali postupak znate.

Pitanje svih pitanja je zašto CIK/SIP ne poduzme konkretne mjere da se taj kriminal spriječi? Treba li okolišati ili drito u čelo reći ono što je po srijedi?! Tko je imenovao i birao članove CIK/SIP-a? Koje stranke profitiraju od dopisnog glasovanja? Kraj, nema više priče. Sve je jasno.

Jedino se može zaključiti i osnovano sumnjati da će i ovi izbori biti neregularni. Da će izborna volja birača i ovaj put biti izigrana.

I što sam novo rekao. Ništa. Građani znaju za sve malverzacije i za sve vrste izbornih prijevara. Oni koji ne mogu trpjeti da ih se u zdrav mozak već su odselili u inozemstvo. Oni drugi još uvijek trpe ili su sami dio izbornih prijevara. Može im se.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...