Uspješna realizacija projekta “Revitalizacija vlažnih livada i pašnjaka u sklopu močvarnobarskog kompleksa Tišina”

Uspješno okončan projekt

Cilj projekta, koji partnerski realizuju Ornitološko društvo Naše ptice” iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke, a finansira njemačka fondacija EuroNatur, je očuvanje vlažnih pašnjaka u Posavini, kao i sprječavanje zarastanja invazvinom vegetacijom i očuvanje autohtonih vrsta biljaka i životinja na pašnjacima.

Tokom jula nastavljene su i završne aktivnosti u Šamcu na izgradnji objekta za stoku, ograda i pojilišta na imanju poznatog šamačkog poljoprivrednika Čedomira Borojevića koji je jedan od kooperanata u ovom projektu u Posavini. Kao razlog učešća u projektu, gospodin Borojević navodi “Na ovaj korak odlučio sam se iz razloga što dugujemo prirodi koja nam je dala toliko i stvorila uslove za usješnu poljoprivrednu proizvodnju na ovim prostorima. Ovo vraćanje prirodi radimo jer nam je očuvanje tradicionalnog privređivanja važno i za unaprijeđenje i razvoj sadašnje proizvodnje. Vrijedni geni i rase sadržani su u ovom tradicionalnom načinu uzgoja stoke i na ograničenim površinama ih svakako treba očuvati”.

Na području Odžaka kooperant u projektu je veterinar Marko Majić, koji je u projektu sa nešto većim fondom komercijalnih rasa stoke poput simentalca, ali će se stoka držati na tradicionalan način u sistemu krava-tele na posavskim pašnjacima.

Kroz projekat je do sad obnovljeno preko 15 ha površine pašnjaka, nabavljeno je 15 grla stoke i autohtonih rasa 10 junica podoloaca, izgrađena ograda, objekti za stoku, iskopano preko 10 pojilišta koja osim svoje osnovne namjene služe i kao staništa za veliki broj predstavnika flore i faune vlažnih područja.

Za domaljevac-samac.com Dr. Dražen Kotrošan, OD Naše ptice

prirodaprojektiZajednica
Komentari (0)
Dodaj komentar