U Orašju promovirana 10. zbirka pjesama Stjepana Đurčevića Stipe

Prije par dana, preciznije rečeno, u četvrtak, 27.04.2023. ljubitelji knjige u ovom dijelu Posavine imali su prigodu sudjelovati na promociji jednog kvalitetnog literarnog djela. Riječ je o zbirci pjesama poznatog posavskog poete Stjepana Đurčevića Stipe iz Oštre Luke.

Autorova inspiracija je neiscrpna. Došao je do svoje, čak, desete zbirke pjesama. Mora se priznati impozantno. Veliko je umijeće napisati preko 2000 pjesama koliko ih ima u svih deset do sada objavljenih zbirki pjesama autora Stjepana Đurčevića Stipe.

Ova deseta, jubilarna zbirka pjesama nosi naziv „Kap veselja“ i pravo je osvježenje kako u Stipinom stvaralačkom radu tako je i za ljubitelja dobre pjesme jedna novina. Vidno je osvježenje koje dolazi od Stipe kao autora, jer ova nova knjiga donosi jednu novu notu sadržaja. Nove teme kakvih do sada nismo susretali u autorovom stvaralačkom radu.

Tamburaš iz Tolise uz harmonikaša Bucu izveli su par zapaženih ostvarenje tamburaške glazbe

U većem dijelu knjige prepoznaje se Stipin stvaralački opus. Nit koja ga prati od njegove prve zbirke pjesama i koja ga je pratila kroz njegov cijeli stvaralački opus. Da bi se Stipa kao autor u ovoj zbirci pjesama okušao u nekim drugim vodama.

Kao promotor knjige i netko tko je radio grafičku pripremu knjige i u više navrata imao prigodu da pročitam sve pjesme iz ove knjige, uz svu svoju skromnost, mogu ocijeniti da je autor sa svojim novotarijama uspio. Prepoznaje se njegova stvaralačka zrelost i ova deseta zbirka pjesama može biti ocjenjena, bez ikakve dvojbe, kao Stipino najkvalitetnije djelo.

Knjiga je inače tiskana i izdana u tiskarsko-izdavačkoj kući Planjax iz Tešnja. Riječ je o mekom uvezu sa 216 stranica među kojima se našlo 176 pjesama razne tematike. Od onih koje su namijenjene djeci, pa do zrelih ostvarenja koja će sigurno privući pozornost starije, zrelije, čitateljske publike.

Autor Stjepan Đurčević Stipa potpisuje svoju knjigu brojnim posjetiteljima koji su željeli doći do svog primjerka knjige uz posvetu.

Promocija knjige je organizirana u amfiteatru srednjoškolskog centra fra Martina Nedića u Orašju.

Okupilo se nešto više od 50 gostiju koji su brižno pratili izlaganja promotora. Uz moju malenkost o knjizi su govorili doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac, inače vlasnik i direktor izdavačke kuće Planjax iz Tešnja, proslavljeni posavski dječji pjesnik Ivo Kobaš i sam autor knjige Stjepan Đurčević Stipa. Moderator promocije je bio naš domaljevčanin Đuro Kesić Pole koji je svoj posao odradio na vrhunskoj razini.

Autor knjige i promotori.

Promocija je bila i prigoda da direktor izdavačke kuće Planjax Stipi uruči plaketu za najprodavaniju knjigu iz njegove izdavačke kuće. Riječ je o Stipinoj zbirci pjesma „U prostoru praznine“.

Stipa se, kao domaćin i organizator, potrudio ovom kulturnom događaju dodati još svježine. Angažirao je mlade glumačke dramske aktiviste Josipa Arlovića i Gabrijelu Špionjak da u pauzi promocije izrecitiraju nekoliko njegovih prigodnih stihova.

Kao šlag na tortu, ali i na iznenađenje svih prisutnih, upriličen je nastup Toliških tamburaša. Ljubitelji tamburice i lijepe pjesme, na opće oduševljenje, izveli su nekoliko tradicionalnih skladbi.

Nakon promocije knjige u holu škole u Orašje priređena je mini izložba slika poznatog posavskog slikara i profesora likovne umjetnosti Ive Pejića iz Grebnica.

Djelić izložbe slikara Ive Pejića.

Sve uzevši skupa može se zaključiti da smo u četvrtak u Orašju imali jednu divnu kulturnu večer. Bogatu i sadržajnu. Događaj koji nemamo baš često priliku imati za vidjeti.

Također, poslije svih pobrojanih aktivnosti, svi okupljeni su nastavili druženje uz bogatu zakusku i glazbeni program za koji su se ponovo pobrinuli tamburaš iz Tolise.

Bilo je veselo i nakon službenog dijela promocije.

Na kraju ne treba skriti razočarenje što je cijeli događaj protekao bez zvaničnika zaduženih za kulturu. Nekih nije bilo možda opravdano, ali je svakako bilo i onih koji neće lako moći dati odgovor na pitanje zašto nisu podržali jedan ovakav kulturni projekt.

Za domaljevac-samac.com Perica Dujmenović

knjigaKulturapromocijaStjepan Đurčević Stipa
Komentari (0)
Dodaj komentar