domaljevac-šamac.com
Portal za općinu Domaljevac-Šamac

STOŽERI PO POTREBAMA: Tko upravlja krizom u izvanrednim situacijama

0 1.936

Bilo bi dobro proučiti zakon koji regulira uspostavljanje kriznih stožera u kriznim situacijama. Logično je da zakon definira tko ustrojava krizne stožere, tko u njih ulazi i koje su ingerencije kojeg s obzirom na razinu vlasti za koju je krizni stožer i uspostavljen. Svaka država ima svoje zakone i njima je regulirano tko, što i kako radi u kriznim situacijama. U zemlji i regionu imamo organizacijsko šarenilo po pitanju dužnosnika koji upravljaju kriznim situacijama.

- Postavite ovdje svoj oglas -

Tako su primjerice u Srbiji i Predsjednik države i Predsjednica vlade uključeni u krizne stožere te države. Znači najviša državna vlast uzela je konce u svoje ruke i upravlja krizom. Donosi odluke, zapovjedi i regulira sve aktivnosti u državi kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19 virusa.

U Republici Hrvatskoj Nacionalni krizni stožer formiran je na razini Ministarstva zdravstva i glavnu riječ vodi Ministar.

A u BiH? E kod nas se ne zna ni tko kosi ni tko vodu nosi. Kriznog stožera na razini države nema. Svaki entitet ima svoj krizni stožer te se tako država podijelila i u vrijeme pandemije. Predsjednik kriznog stožera ili kako se u Republici Srpskoj titulira Komandant kriznog štaba je predsjednik Vlade tog entiteta gospodin Radovan Višković. Ponovo najviši organi vlasti uzimaju stvar u svoje ruke. Ima logike, jer krizni stožer u izvanrednim situacijama donosi važne odluke. A ako će u ime vlade te odluke donositi netko drugi onda se treba zapitati čemu vlada.

Kada je Federacija BiH u pitanju za zapovjednika Federalnog stožera civilne zaštite postavljena je zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević. Dok je za načelnika imenovan direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Krizni stožer u FBiH povjeren je Federalnoj upravi civilne zaštite. Postoji Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH, a da li se taj Zakon u cijelosti poštuje teško je znati, jer očito da i njega svatko tumači kako mu se prohtje. Tako smo imali slučajeve gdje je Zapovijed kriznog stožera CZ FBiH potpisivao načelnik Fahrudin Solak iako po istom Zakonu sve zapovijedi potpisuje Zapovjednik KS CZ FBiH, a načelnik samo ako je zapovjednik spriječen. Nije poznato da je zapovjednica Milićević ikad bila spriječena. I ona je potpisivala zapovjedi tak da tu više ništa nije jasno.

U svojim zapovijedima Solak zapovijeda županijskim kriznim stožerima dok predsjednica Milićević tvrdi da županijski i gradski stožeri civilne zaštite nisu podređeni Federalnom stožeru te da su oni samostalni. Valjda će se do kraja pandemije dogovoriti tko je glavni i tko je komu nadležan.

Ne znamo kako je u drugim županijama ali u našoj županiji glavnu riječ kada je u pitanju krizni stožer ponovo preuzima zdravstvena struka, odnosno Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Županije Posavske na čelu s ministrom Damirom Živkovićem.

Mi nemamo zapovjednika kriznog stožera nego imamo Predsjednika i on ne potpisuje zapovijedi nego potpisuje “naredbe”. Tako barem stoji u dokumentima koji su objavljeni na službenim stranicama Vlade ŽP i na web stranicama općina iz sastava Županije Posavske.

Doduše, na službenim stranicama se može naći raznih tekstova u formi odluka, odnosno zapovjedi kojima se reguliraju mjere u borbi protiv nastale pandemije koronavirusa. Neke potpisuje i Predsjednik Vlade Đuro Topić pa se stječe dojam da je Premijer i predsjednik kriznog stožera ili možda Zapovjednik kako se i potpisuje.

Međutim, na službenoj stranici Vlade ŽP imamo tekstove gdje se Predsjednik Vlade obraća javnosti u ime Vlade gdje izražava potrebu poštivanja svih naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Krizni stožeri su formirani i na razini općina. Tako i naša općina ima svoj Krizni stožer civilne zaštite. Nismo uspjeli naći Odluku o formiranju Kriznog stožera za razinu općine, ali na službenoj stranici općine Domaljevac-Šamac na fotografijama uvijek vidimo općinskog načelnika Stjepana Piljić gdje predsjedava kriznim stožerom tako da logika govori da je Načelnik i Predsjednik Kriznog stožera. To je i očekivano, jer tko bi drugi trebao biti na čelu kriznog stožera nego čelni čovjek općine.

U Orašju je isto tako ali reklo bi se više formalno. Koliko se iz lokalnih medija moglo vidjeti Općina Orašje ima Općinski stožer civilne zaštite. Predsjednik je općinski načelnik Stanko Vincetić. Nejasna je uloga oraškog Stožer CZ u ovo vrijeme pandemije koronavirusa jer koliko se moglo vidjeti taj općinski stožer CZ i ne donosi baš neke odluke. Ako i donosi vrlo šturo informira javnost o svom radu. Očekivati je da na službenoj stranice Općine Orašje vidimo njihove odluke, zapovjedi i aktivnosti koje provode (kao primjerice na službenoj stranici općine Domaljevac-Šamac). Ono što je objavljeno na službenim općinskim stranicama uglavnom se odnosi na odluke i zapovjedi Županijskog kriznog stožera.

Jedino što smo mogli pronaći a da je izvorno općinsko je Odluka o obustavi naplate parking usluga na području općine Orašje. Drugo ništa nismo mogli pronaći, jer kako stvari stoje za Orašje je Županijski stožer i majka i maćeha. Bit će da su opravdane kritike kako je Orašje privatiziralo županijsku vladu, jer službe koje funkcioniraju na razini županije Orašju nisu potrebne.

Općina Odžak ima svoj Stožer civilne zaštite i njemu predsjedava općinski načelnik Jakov Ivanković.

domaljevac-samac.com

- Postavite ovdje svoj oglas -

Učitavanje...