Dobili smo svih 11 vijećnika u OV Domaljevac-Šamac

Objavljeni Potvrđeni rezultati

Isti broj glasova imao je treći mandat „Devedesetke“. Mrvicu do povijesnog uspjeha u Domaljevcu imao je i SNSD koji je također imao 60 glasova.

Po izbornim pravilima ako stranke imaju jednak broj glasova odlučuje žrijeb. Kocka je bačena, a najviše sreće je imao HDZ BiH. Tako da je taj mandat dobila stranka koja je ionako osvojila najviše vijećničkih mjesta u novom sazivu Općinskog vijeća u Domaljevcu.

Kako se kaže; koga hoće onda ga zbilja hoće.

Netom prije samih izbora objavili smo jedan tekst u kojem smo prognozirali rezultate ovih izbora. Pa idemo se sada baciti u analizu tih naših prognoza.

Krenut ćemo redom, istim onim redoslijedom kako smo i prognozirali.

Za HSP BiH smo prognozirali da će dobiti jedan mandat i da će ga dobiti Ivan Lucić. Jest da smo pogodili, ali bilo je gusto. Katarina Leovac imala je jednak broj glasova kao i Ivan Lucić, ali je on kao bolje pozicioniran na listi stekao prednost i time osvojio to jedno vijećničko mjesto za HSP BiH.

Bit će da je presudio jedan dopisni glas, jer HSP je putem pošte dobio samo taj jedan glas. I to jedan koji je nedostajao Ivi da se poravna sa Katarinom. Što je bilo dovoljno za prvu poziciju.

Dobru prognozu smo imali i kada je HDZ 1990 u pitanju. Prognozirali smo prolaz Alenu Ćoškoviću i Marini Blažanović i pogodili smo. Doduše, HDZ 1990 je bio blizu trećeg mandata. Izgubio ga je na kocki. Međutim, i „Devedesetki“ kao i mnogim drugim strankama u prilog su išli neki drugi rezultati koji su im dali nadu da će moći osvojiti i nešto više nego im objektivno pripada.

Mato Rošić kao neovisni kandidat bio je i naš pun pogodak. Tvrdili smo da je siguran. To se i pokazalo. Sa 142 glasa Mato je osvojio blizu 10% glasova što svakako treba pohvaliti.

Hrvatska stranka prava BiH je ovaj put podbacila. Pravaši su se okrenuli onom drugom HSP-u tako da Đuro Topić nije uspio. U našoj prognozi smo iskazali sumnju u mogućnost njegovog eventualnog osvajanja mandat. Bili smo rezervirani prema ovom HSP-u. Možda smo malo bili i subjektivni, ali Mato nas ipak nije iznenadio i Hrvatska stranka prava je ostala bez mandata u OV Domaljevac-Šamac.

Kada se tiče Dodikovog SNSD-a i tu smo bili skeptični. Određene kombinacije su im davale šansu da dobiju mandat iako realne šanse za tim u Domaljevcu ne postoje. Imali su samo 14 redovnih glasova (sa redovitih biračkih mjesta). Međutim, dobili su 45 dopisnih i 1 potvrđeni što ih je dovelo u konkurenciju da se bore za taj jedan mandat. Kocka ih nije htjela. Ali vjerujemo da nisu razočarani jer taj jedan mandat pripao je njihovom partneru HDZ BiH tako da je ta koalicija na istom. Ali da je SNSD uspio opet bi pogodili s kandidatom jer smo mi karte bacili na Danicu Pejić. I bilo smo u pravu. Danica je osvojila više 78% glasova SNSD-a.

Sada dolazimo do stranke HDZ BiH gdje smo najviše promašili. Doduše to je bilo i očekivano. Kod stranke s punom listom i jeste najteže pogoditi tko će iz mnoštva kandidata osvojiti najviše.

Prognozirali smo im maksimalno 5 mandata. Ne vjerujem ni da su oni sami očekivali više. Tih 5 mandata jeste realna snaga HDZ BiH. Sedmi mandat su dobili za 1 glas. I njega su dobili na lutriju. Doduše, legitimno, ne sporimo.

I bez njega HDZ BiH bi osvojio 6 vijećničkih mjesta. Što je opet za jedan mandat više nego smo im prognozirali. A taj šesti mandat rezultat je dopisnih glasova. Mimo redovnih biračkih mjesta HDZ BiH je osvojio dodatnih 213 glasova. Kada ih usporedimo sa 567 redovitih vidimo da je tih glasova sa strane bezmalo 38% od ukupno osvojenih glasova HDZ BiH. Bez njih bi HDZ BiH osvojio 5 mandata. Doduše, u računu ne bi bilo korektno oduzimati dopisne glasove HDZ BiH kada tih problematičnih dopisnih imaju i drugi. U konačnici bliži smo nekakvoj realnosti da je HDZ BiH bez problema osvojio 6 mandata, a ovaj sedmi im je došao onako gratis. Nenadano i njima samima.

Sad još da vidimo s kojim imenima smo operirali i komu smo prognozirali ulazak u OV.

Za Matu Hrskanović, Dragu Kobaš i Matijasa Pejić smo rekli da sigurno prolaze i prošli su.

Rekli smo da bi mogli proći Ivo Pranjić i Mandica Špionjak. Nedostajalo im je 4-5% glasova. Ili po 20-tak glasova. Da se ne opravdavamo, lakše je priznati kako smo promašili u ovoj prognozi.

Doduše uzeli smo u obzir mogućnost da naši favoriti kiksaju i kao ozbiljne kandidate koji bi mogli uskočiti umjesto njih naveli smo Barbaru Ćošković i Miroslava Piljića koji i jesu ušli u novi saziv OV. Tako da nam i nije neki promašaj jer smo bili tu negdje. Prognozirali smo da bi jedan od ozbiljnih kandidata za prolaz bio i Josip Grgić. Budući da je Barbara Ćošković zastupnica u Skupštini Županije Posavske očekivati je da će ona odustati od mandata i da će taj mandat opet pripasti Josipu Grgiću koji je sljedeći na listi po broju osvojenih glasova. Tako da se i tu neke karte poklapaju.

Tamo gdje smo promašili svakako su mladi kadrovi HDZ BiH. Marko Majić i Katarina Lukač. Da se sada ne vadimo na taj sretni sedmi mandat, moramo priznati da su nas mlade snage iznenadile. Treba im čestitati i nadi je se da će isti biti aktivni u radu Općinskog vijeća općine Domaljevac-Šamac.

Na kraju je ostala Posavska stranka, odnosno njen kandidat Đuro Kesić Pole koji iako je osvojio 3,30% ukupnih glasova to mu nije bilo dovoljno da postane vijećnik u OV. Đuro je prije uvrštenja dopisnih glasova sa osvojenih nešto više od 4,50% bio među 11 vijećnika. On sam nije imao niti jedan dodatni glas osim onih koje je skupio na redovitim biračkim mjestima. Međutim, za ulazak u OV bili su potrebni dodatni glasovi. Oni, dopisni, koje Đuro nije imao.

Iako smo računali na dopisne glasove i znali smo da će utjecati na konačan rezultat dijelom smo se preračunali, jer neke stranke to očito bolje rade od drugih. A takve relacije utječu na racionalno prognoziranje jer gotovo je nemoguće znati tko će imati koliko dopisnih glasova i koliko će ih Središnje izborno povjerenstvo priznati.

Sve u svemu, zadovoljni smo sa svojom prognozom. Dosta toga smo pogodili, Nešto smo promašili za dlaku, a nešto smo uistinu pravo promašili. Ali ne tako puno. Morali bi dobiti pozitivnu ocjenu. Nadamo se da ćemo već na sljedećim izborima popraviti svoj rezultat u prognoziranju, jer su ovi izbori bili određeno iskustvo koje može samo pomoći u boljoj procjeni snaga na terenu.

domaljevac-samac.com

IzboriOpćinaPolitika
Komentari (0)
Dodaj komentar